Kedy treba prehodnotiť výšku poistného krytia?

Ceny nehnuteľností v rokoch 2009 až 2016 boli relatívne stabilné, potom začali mierne rásť a pandémia začala hnať ceny raketovo hore. Skontrolujte si výšku poistného krytia, či zodpovedá cene vašej nehnuteľnosti. Na toto upozorňujú odborníci.

IMG_8017-500
Ak ste si kúpili byt pred piatimi rokmi a poistili si ho, odvtedy cena vašej nehnuteľnosti určite stúpla, no výška vášho poistného krytia ostala rovnaká. V prípade škody na nehnuteľnosti sa môže stať, že vám poistné škodu zmierni len čiastočne.

Rastie nielen cena nehnuteľností

Data Národnej banky Slovenska za 2. kvartál 2021 hovoria, že za jeden meter štvorcový bývania zaplatíte v priemere 2052 eur. Pred rokom to bolo o 320 eur menej, v roku 2019 až o 500 eur menej ako v súčasnosti.

Ak ste kupovali byt pred piatimi rokmi, dnes stúpla jeho hodnota v priemere o 60%. Kým trojizbový byt 80 metrov štvorcových v roku 2016 stál 124-tisíc eur, dnes je jeho hodnota vyššia o 40-tisíc eur. Ak vaša poistka zostala odvtedy nemenná, v prípade jeho poškodenia sa môže stať, že opravu alebo kúpu nového bytu z poistky nevykryjete. „Bežní ľudia si súvislosti medzi rastom hodnoty svojho majetku a výškou poistnej sumy na ich poistke neuvedomujú,“ konštatuje Pavol Michalec, odborný garant pre neživotné poistenie UNIVERSAL maklérsky dom. Na nových poistných zmluvách je indexácia bežne dojednávaná automaticky, inak to bolo v minulosti, keď indexácia nebola taká bežná.

Indexácia však i tak nemusí pokryť celú hodnotu nehnuteľnosti práve v takom období, aké zažívame dnes. Teda raketový rast cien nehnuteľností, prípadne, keď sa hodnota nehnuteľnosti zvýši napr. vďaka rekonštrukcii.

Kedy uvažovať o zmene?

Aj preto odborník radí, kedy by ste mali uvažovať aj o prehodnotení výšky poistenia. „Keď sa rozdiel medzi skutočnou hodnotou nehnuteľnosti a poistnou sumou blíži k desiatim percentám, odporúčame prehodnocovať jej poistenie,“ radí P. Michalec. Pri prekročení tejto hranice už totiž môže byť prípadná poistná udalosť riešená v režime podpoistenia, čo pre poškodeného vždy znamená menej peňazí od poisťovne, ako potrebuje na opravu alebo kúpu nového bytu či domu.

Na koľko nehnuteľnosť poistiť?

Ideálne je mať takú výšku poistenia, aby poisťovňa „na vlastné náklady opravila“ poškodenú časť nehnuteľnosti, prípadne pri totálnych škodách „postavila“ nový, taký istý dom, či „kúpila“ podobný byt, o aký klient prišiel.

Samozrejme, pri prudkom zdražovaní nehnuteľností treba rátať aj s rastom cien poistiek. „A to hlavne v prípade, že budú chcieť klienti krytie, ktoré ich bude skutočne chrániť, a nie iba poistenie pre poistenie, napríklad z dôvodu čerpania úveru,“ konštatuje P. Michalec.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk