Poškodil vám výtlk vozidlo? Poradíme, čo s tým

Aj keď sa cestári snažia opraviť diery na cestách, vyhnúť sa všetkým výtlkom na ceste je často nemožné. Škody spôsobené výtlkmi sa pohybujú v stovkách euro, pri drahších autách sú to tisíce. Pomôcť vám môže poisťovňa, no pozor si dajte na podmienky.

14249

Pri posudzovaní škody sa berie do úvahy viacero faktorov. Závisí aj od poisťovne, aké poškodenie prepláca. Na čo teda máte nárok a ako postupovať?

Výber poisťovne je dôležitý

Povinné zmluvné poistenie kryje len škody, ktoré spôsobíte vašim vozidlom počas prevádzky inému šoférovi. Škody na vašom vozidle spôsobené výtlkmi na ceste kryje vaše havarijné poistenie.


Pri výbere havarijnej poistky často pozeráme iba na cenu, nie však na služby, ktoré sú v havarijnej poistke zahrnuté. Samozrejme, nie všetky havarijné poistky sú rovnaké, preto už pri výbere poisťovne si preverte, v akom rozsahu prepláca poškodenie vozidla na výtlku a aké asistenčné služby v prípade nepojazdnosti vozidla poskytuje. Ak je napríklad poškodená len pneumatika, poisťovne to považujú za defekt a na ten sa poistné plnenie nevzťahuje. Viaceré poisťovne tak preplácajú poškodenie vozidla na výtlku len vtedy, ak je poškodený okrem pneumatiky aj disk. Samozrejme, ak sú zničené ešte ďalšie časti, napríklad tlmiče, poistné vyplatia, no musí byť z poškodenia zjavné, že tlmiče sa zničili náhle, nie postupným opotrebením.
 

V poisťovni Allianz, ak si klient na výtlku poškodí pneumatiku, alebo koleso, asistenčná služba mu ho príde vymeniť. Ak sa auto stane nepojazdným, z dôvodu poškodenia viacerých kolies, či ďalších častí, zabezpečia odtiahnutie do servisu.

Nemáte havarijné poistenie? Môže vám pomôcť aj pripoistenie k PZP

Škodu na výtlku zvyčajne prepláca poisťovňa z havarijného poistenia. No zďaleka nie všetky autá sú havarijne poistené. V niektorých poisťovniach si však môžete výtlk pripoistiť k PZP. (Oficiálne sa toto pripoistenie volá Poistenie proti zlému stavu vozovky). „Ak chce klient škodu kryť z pripoistenia Výtlk k PZP, musí zavolať na asistenčnú službu, ktorá zdokumentuje nielen poškodenie vozidla, ale aj miesto, kde sa škoda stala,“ radí Juraj Páleš z Generali.

Ak sa škoda kryje z havarijného poistenia, stačí ak ju klient nahlási poisťovni. „Vodičom po poškodení auta výtlkom odporúčame zastaviť a zabezpečiť miesto nehody. Dobré je škodu podrobne zdokumentovať – teda odfotiť auto aj vozovku. Dôležité je tiež zaznamenať, či bol výtlk označený,“ odporúča Páleš.

Ak nemáte ani havarijné poistenie, ani pripoistenie výtlk k PZP, aj tak nehodu zdokumentujte. Škodu si môžete uplatniť u správcu cesty. Dôležité je privolať políciu, ktorá zdokumentuje výtlk a určí správcu cesty, ktorý musí byť o tom upovedomený. Ak je výtlk označený dopravnou značkou, nárok na akúkoľvek náhradu od správcu či poisťovne nemáte.

Čo sa za výtlk nepovažuje?

Za zlý stav komunikácie sa nepovažuje námraza, súvislé vrstvy snehu, vody alebo naplavenín, či umiestnenie prekážky, ktorá stavebno–technicky nesúvisí s vozovkou.

Rada na záver:

Ak nemáte off roadové vozidlo, výtlkom je lepšie sa vyhnúť. Určite ho neprechádzajte v plnej rýchlosti. Ak ho spozorujete na poslednú chvíľu, snažte sa i tak maximálne znížiť rýchlosť a výtlk prejsť v čo najnižšej rýchlosti. Ak ich už pár máte za sebou, určite v rámci pravidelnej údržby nazabudnite na kontrolu tlmičov a celkovo geometrie vozidla.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk