Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Dobrovoľné teda nepovinné očkovania sú už dávno súčasťou zdravotnej starostlivosti. Ide napríklad o očkovanie proti chrípke, žltačke, či kliešťovej encefalitíde. Koľko vám prispeje poisťovňa a ako treba požiadať o zľavu?

male-doctor-with-stethoscope-and-clipboard

Na svojej web stránke poisťovna Dôvera uvádza, že poistencom prispievajú od 30% do 100% na viaceré dobrovoľné očkovania, napríklad proti chrípke, žltačke, kliešťovej encefalitíde, pneumokokom a vírusu HPV. „Názov HPV označuje dokopy skupinu vyše 150 druhov vírusov. Je dokázané, že skoro každý muž a žena sa aspoň raz za život nakazí nejakým jeho typom,“ uvádza sa na webe Dôvery. Vírus HPV spôsobuje komplikované ochorenia, ako rakovinu krčka maternica, rakovinu ženských a mužských pohlavných orgánov. Vírus napáda mužov aj ženy, čiže očkovanie je vhodné pre obe skupiny.

Všeobecná zdravotná poisťovňa prispieva od 50% do 100% na očkovanie proti chrípke, žltačke, kliešťovej encefalitíde, meningokokom a vírusu HPV. Viac informácií sa takisto dozviete na ich stránke. Bonus z Peňaženky zdravia môžete využiť aj na cestovateľské očkovanie proti žltej zimnici, japonskej encefalitíde, brušnému týfusu a cholere. Na cestovateľské očkovanie poisťovňa prispeje deťom i dospelým do výšky 50 % nákladov na vakcíny, max. 30 eur. Union zdravotná poisťovňa, uvádza, že v plnej miere hradí očkovanie proti osýpkam a chrípke, polovicu proti žltačke A a AB, meningokokom, pneumokokom, ovčím kiahňam, HPV a klieštovej encefalitíde.
 
Očkovania VsZP Dôvera Union zdravotná poisťovňa
chrípka 100% 100% 100%
žltačka A, B, A a B 50% " AB" 50% na každú dávku "A a B" pre poistencov od 16 rokov)
100% na 1.dávku "A" (pre poistencov do 18 rokov)
50% na každú dávku "A" a "A a B"
osýpky x x 100%
HPV 50% 30-70% (podľa dĺžky poistenia v Dôvere) 50%
kliešťová encefalitída 50% 50% 50%
ovčie kiahne x x 50%
pneumokoky x príspevok v rámci programu Doplatok za lieky 50%
meningokoky 50% x 50%
Cestovateľské očkovanie 50% (max 30 €) x x
 

Ako požiadať o príspevok na očkovanie?

Najprv je potrebné kontaktovať lekára, aby vám vystavil recept na vakcínu. Vakcínu si vyzdvihnete v lekárni a uhradíte za ňu. Doklad o úhrade si uschvajte, budete ho potrebovať. Zo stránky vašej poisťovne si vytlačte tlačivo Žiadosť o úhradu očkovacej látky. Po zaočkovaní vám lekár tlačivo potvrdí. Potvrdenú žiadosť spolu s dokladom o úhrade doručte do svojej zdravotnej poisťovne.

Tlačivá:
VšZP - Žiadosť podávate online cez mobilnú aplikáciu alebo v ePobočke
Dôvera - Žiadosť o príspevok na vakcínu
Union - Žiadosť o úhradu časti ceny očkovacej látky

Vyberáme z Poistovne.sk

woman-sits-in-front-of-computer-talking-on-the-phone

Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?

Ako sa vypláca poistné plnenie zo životného poistenia? Predtým, ako vám ho poisťovňa vyplatí, budete musieť predložiť niekoľko dokladov. Kedy vám vyplatia sumu jednorázovo a kedy dostanete rentu?
05.09.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?
girl-running

Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí

Denne eviduje Allianz v priemere 30 úrazov detí, v septembri a októbri je to v priemere 37 hlásení denne. Drobné poranenia stoja stovky, vážne úrazy či trvalé následky tisíce aj desaťtisíce eur. Za pád z preliezky na školskom dvore vyplatil Allianz 3 450 eur. Záujem o skupinové poistenie škôl každý rok mierne stúpa.
02.09.2024
Čítať viac o Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí
hands-grasping-a-steering-wheel

Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Na čerpacích staniciach ste sa určite stretli s varovnými tabuľami, že pred začatím tankovania treba vypnúť motor. Je to skutočne pravda a nutnosť? Hrozí vám nejaké nebezpečenstvo?
02.09.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Vyberáme z banky.sk