Nehoda na elektrickom bicykli či zrážka dronom. Pokryje ju niekoľko rokov stará poistka?

Moderné zariadenia ako elektrické kolobežky či drony pred niekoľkými rokmi ešte neexistovali. Ako sa postaví poisťovňa k riešeniu škody, ak niekoho zraníte s letiacim dronom či zrazíte na elektrickej kolobežke a máte poistnú zmluvu z doby, keď tieto zariadenia ešte neexistovali?

hand-reaching-out-to-drone
Aj v tejto otázke poisťovne snažia prispôsobiť požiadavkám doby. Beata Lipšicová, špecialistka externej komunikácie z poisťovne UNIQA, hovorí, že poisťovne reflektujú príchod takýchto zariadení a snažia sa inovovať svoje produkty tak, aby vedeli klientom ponúknuť krytie, ktoré by tieto ich potreby zahŕňali. „Klientovi sa snažíme vždy nové produkty predstaviť a ponúknuť mu aktuálne krytie, ktoré zahŕňa nielen tieto moderné zariadenia. Je potrebné si uvedomiť, že 10-ročná zmluva nemusí vždy pokrývať aktuálne potreby klienta či aj aktuálne poistné sumy, ktoré klient potrebuje pre svoje poistenia,“ vysvetľuje.

Zmluvu je dobré z času na čas prehodnotiť

Podľa Kataríny Kukurovej, hovorkyne poisťovne Generali, sa takéto škody preplácajú z poistenia zodpovednosti, ktoré sa uzatvára spolu s poistením majetku. „Poistenie zodpovednosti kryje škody spôsobené členmi domácnosti iným osobám, a teda aj škody na zdraví alebo majetku zapríčinené napríklad jazdou na kolobežke. Škody spôsobené následkom užívania dronu však poistenie zodpovednosti kryje len v prípade takého zariadenia, na ktoré sa nevzťahuje zákon o civilnom letectve,“ hovorí s tým, že všetky ich aktuálne predávané produkty poistenia zodpovednosti kryjú aj škody spôsobené modernými výdobytkami techniky. „Klientom však odporúčame pravidelne prehodnocovať poistné zmluvy ako v prípade poistenia majetku, tak aj v prípade poistenia občianskej zodpovednosti. Požiadavky klienta na poistenie či hodnota majetku sa totiž v priebehu rokov menia a je vhodné mať poistnú zmluvu a krytie vždy aktuálne. Silvia Nosková Illášová, hovorkyňa poisťovne Kooperativa, vysvetľuje, že u nich klient dojednaním poistenia domácnosti automaticky získava aj poistenie občianskej zodpovednosti (zodpovednosť príslušníkov domácnosti), tým pádom má zahrnuté krytie týchto škôd. Lietadlá, vrtuľníky, rogalá, drony alebo balóny vrátane ich príslušenstva máme z poistenia majetku a zodpovednosti za škodu občanov vylúčené.“ V Európe sa totiž akýkoľvek stroj, ktorý sa obsluhuje vo vzduchu, zo zákona považuje za lietadlo, čo zahŕňa aj bezpilotné lietadlá. „Pre krytie škôd spôsobených dronom je potrebné mať dojednané poistenie zodpovednosti za škodu z rekreačných činností s bezpilotným lietadlom.“

Keď bývate v prenajatom byte a nemáte poistenú domácnosť

Nie každý však má uzavreté poistenie domácnosti, napríklad ak človek býva v prenajatom byte. Je možné zakúpiť poistenie zodpovednosti za škodu samostatne? „V súčasnosti ponúkame poistenie zodpovednosti za škodu pre fyzické osoby pre uvedený rozsah krytia len s poistením majetku – rodinného domu alebo bytu,“ hovorí B. Lipšicová. V prípade, ak klient býva v prenajatom byte môže si poistiť domácnosť (hnuteľné veci v jeho vlastníctve v prenajatej nehnuteľnosti) a k poisteniu domácnosti sa dá v rámci pripoistení zvoliť aj poistenie zodpovednosti za škodu.

Aj v Generali, poistenie zodpovednosti je možné uzavrieť v rámci poistenia majetku. Druhá možnosť je uzavrieť poistenie zodpovednosti spolu so segmentovaným životným poistením.

Ak máte uzavreté poistenie zodpovednosti za škodu, pokryje vám aj škody, ktoré spôsobíte jazdou na elektrickej kolobežke. Škody spôsobené letiacim dronom však toto poistenie nepokrýva. Pre krytie škôd spôsobených dronom je potrebné mať uzavreté poistenie zodpovednosti za škodu z rekreačných činností s bezpilotným lietadlom.

Vyberáme z Poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk