Životné poistenie môžete uzavrieť bez ohľadu na to, či ste alebo nie ste očkovaní proti COVID-19

Na internete sa šíri nepravdivá informácia o tom, že ľudia zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 si nemôžu uzavrieť životné poistenie. Overovali sme túto informáciu v poisťovniach.

in-office-working-on-laptop
Allianz ani Generali poisťovňa pri uzatváraní životného poistenia neskúmajú, či klient je alebo nie je zaočkovaný.

Niekoľko tisíc Slovákov zdieľalo na Facebooku začiatkom mája 2021 príspevky, podľa ktorých poisťovne odmietajú ponúkať životné poistenie zaočkovaným proti ochoreniu COVID-19. Ide však o nepravdivé tvrdenie. „Pri uzatváraní životného poistenia poisťovňa Generali neskúma, či je klient zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19 alebo nie, rovnako tak neskúmame ani zaočkovanosť klienta proti iným ochoreniam,“ vyvracia šíriacu sa dezinformáciu Peter Koštival, riaditeľ Úseku personálneho poistenia poisťovne Generali. V rámci štandardného životného poistenia poisťovne riadne kryjú akékoľvek komplikácie, ktoré nastanú po očkovaní vakcínou. To platí pre vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ale aj akýmkoľvek iným ochoreniam, voči ktorým sa je u nás možné zaočkovať. „Ak sa klient zaočkuje vakcínou, ktorá je na Slovensku riadne schválená, a po očkovaní u neho nastanú nežiadúce účinky, následkom ktorých bude musieť byť napríklad hospitalizovaný v nemocnici, bude práceneschopný, bude mu diagnostikované závažné ochorenie a pod., poisťovňa Generali mu poskytne poistné plnenie v plnej výške tak, ako bolo dojednané v poistnej zmluve,“ vysvetľuje P. Koštival.

Klient má zo životného poistenia nárok na poistné plnenie aj v prípade, ak sa zaočkuje akoukoľvek schválenou vakcínou a napriek tomu sa nakazí ochorením COVID-19. Poisťovne v súvislosti s ochorením COVID-19 kryjú zo životného poistenia napr. práceneschopnosť, hospitalizáciu alebo úmrtie.

Pacientov s postcovidovými komplikáciami pribúda

Lekári na celom Slovensku upozorňujú, že v ambulanciách pribúdajú pacienti s dlhodobými následkami COVID-19. Podľa predbežných odhadov sa tzv. postcovidový syndróm môže týkať až štvrtiny ľudí, ktorí toto ochorenie prekonali. Ťažkosti spôsobené prekonaním koronavírusovej infekcie môžu pretrvávať niekoľko týždňov až mesiacov, preto je potrebné obrátiť sa čím skôr na odborníka. Pacienti často uvádzajú rôzne dlhodobé komplikácie, ako je bolesť hlavy, tŕpnutie končatín, problémy s dýchaním a so srdcom a pribúdajú aj vážne neurologické problémy a chronická únava.

Ak máte uzavreté životné poistenie, zistite si, či v rámci asistenčných služieb máte k dispozícii aj takéto konzultácie s odborníkmi. „Klienti životného poistenia, ktorí trpia dlhodobými symptómami po prekonaní COVID-19, sa môžu objednať na konzultáciu s jedným z našich špecialistov, ktorí im pomôžu zvládnuť zdravotné komplikácie. V prípade, že pôjde o vážny problém a bude potrebné vyhľadať odbornú pomoc, poradia, na koho sa obrátiť a ako ďalej správne postupovať, “ hovorí manažérka poistenia osôb UNIQA Eva Trajboldová.

Vyberáme z Poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk