Zdravotná poradňa: Ako zistím, či som prekonala COVID-19?

Viackrát som sa stretla s niekým, kto bol COVID pozitívny. Ja som však mala zakaždým negatívny výsledok antigénového testu. Je môžné, že som toto ochorenie už prekonala? Ako to môžem zistiť?

17736

Odpovedá Matej Štepiansky, PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera:

To, že ste bola vždy po kontakte s pozitívnym na Covid-19 negatívne testovaná môže znamenať aj to, že ste sa dostatočne chránili alebo máte dobre fungujúci imunitný systém. Alebo aj to, že máte v tele už vytvorené protilátky, ktoré vás chránia, čo znamená, že ste ochorenie už prekonali a ani ste o tom nemuseli vedieť. Podiel asymptomatických (pacientov bez príznakov) je u ochorenia Covid-19 relatívne vysoký.

To, či ste sa už s ochorením stretli, môžete zistiť testom na vyšetrenie protilátok na Covid-19, ktorý sa robí odberom z krvi. Protilátky konkrétne IgG trieda vzniká v organizme asi 14. deň od nakazenia a ostáva v tele týždne až mesiace po prekonaní nákazy. Avšak u pacientov, ktorí si ochorením prešli ľahko a bez príznakov sa zväčša tvorí len veľmi malé množstvo protilátok, a tak test nemusí ich prítomnosť dokázať. Naši poistenci majú možnosť absolvovať test na prítomnosť protilátok na Covid-19 so zľavou 25 percent z ceny testu. Testovanie odhalí, či sa po prekonaní ochorenia vytvorili v krvi testovaného protilátky na Covid-19, a tak môže byť pred ďalšou nákazou chránení. Všetko o teste sa dozviete na www.dovera.sk/test.
 

Pozrite si, čo najviac zaujíma našich čitateľov o zdravotnom poistení. Pýtať sa môžete aj vy.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk