Výpis z 2. piliera ponovom. Čo vám prezradí?

Výpis má na základe minuloročného opatrenia ministerstva práce nový obsah. Je jednoduchší, prehľadnejší a prezradí vám odhad vášho budúceho dôchodku.

54134

Výpočet dôchodku je orientačný

Hneď na začiatku výpisu vidíte aktuálnu hodnotu dôchodkových úspor (niektoré DSS informujú o hodnote osobného dôchodkového účtu ODÚ) a predpokladaný mesačný dôchodok pri dosiahnutí veku 64 rokov. Predpokladaná výška dôchodku z 2. piliera je uvedená aj v nominálnej sume, aj v sume pri zohľadnení priemernej ročnej inflácie 2 %.

Všetky vzorce pri výpočte budúceho dôchodku, ako aj použité vstupné parametre sú predpísané ministerstvom práce. Napriek tomu sa výpočty jednotlivých DSS líšia.

Do výpočtu totiž vstupuje odhadované zhodnotenie, ktoré si každá DSS nastavuje sama na základe historických údajov a predikcie budúceho vývoja. Rozdiely ukazujú aj vzorové výpočty na stránke ministerstva. To požiadalo DSS-ky, aby vypočítali dôchodok z druhého piliera sporiteľovi s dátumom narodenia 1985, ktorý si sporí v dlhopisovom dôchodkovom fonde pri priemernom povinnom príspevku 45 až 50 eur mesačne. Zároveň vypočítali, ako by mu narástla penzia, keby prestúpil do indexového alebo akciového fondu. Rozdiely medzi DSS-kami sú aj v desiatkach eur. Modelové prepočty ukazujú, že ak by sporiteľ zostal celý čas v dlhopisovom fonde, jeho dôchodok z druhého piliera by po zohľadnení inflácie bol niekde medzi 111 až 202 eur. Ak by prestúpil do akciového alebo indexového fondu jeho dôchodok by bol 154 až 262 eur. Vo výpise ďalej nájdete tri scenáre výšky dôchodku: pesimistický, základný a optimistický. Optimistický zohľadňuje možný výnos, ak by si sporiteľ presunul všetky úspory do indexového fondu s najvyšším rizikovo-výnosovým profilom. „Ide o užitočný spôsob, ako sporiteľom ukázať, že ich dôchodok zásadne ovplyvňuje práve výber fondu,“ vysvetľuje M. Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

Novou informáciou na výpise je tabuľka s výkonnosťou všetkých fondov danej DSS za rok 2020. Toto porovnanie zhodnotenia by malo sporiteľov motivovať, aby prehodnotili svojho fond, v ktorom si zatiaľ sporia. Po nešťastnom zásahu štátu v roku 2013 sa všetky úspory v DSS-kách presunuli do garantovaných dlhopisových fondov a aj dnes je v týchto fondoch ešte 69% úspor. Pritom výkonnosť garantovaných fondov je dlhodobo najnižšia.

Ak sporiteľom ostáva do dôchodku viac ako desať rokov, mali by pouvažovať o zmene a prestúpiť do rastového fondu.

Starší sporitelia, ktorí sa narodili pred rokom 1963, si vo výpise nájdu aj informáciu o možnostiach, aký dôchodok z druhého piliera môžu čerpať.

Vo výpise nie je informácia o platení príspevkov

V nových výpisoch chýba rozpis príspevkov, ktorý bol v minulosti pevnou súčasťou výpisu. Sporiteľ tak nevie, či za neho zamestnávateľ pravidelne platil odvody.

Pokiaľ však má sporiteľ v DSSke aktivovanú mailovú komunikáciu, dostáva informáciu o pripísaných príspevkoch priebežne počas roka mailom.

Skontrolujte si oprávnenú osobu

Ďalšou novou informáciou na výpise je tzv. oprávnená osoba. Je to povinná položka s uvedením mena pri jednej osobe alebo mien viacerých osôb s pomerom dedenia. „Odporúčam každému skontrolovať, či má určenú oprávnenú osobu. Ak nie, treba ju čím skôr doplniť. Ak máte určenú oprávnenú osobu, v prípade úmrtia idú financie z účtu priamo nej mimo dedičského konania, čo je zásadne rýchlejšie. Ak oprávnená osoba nie je určená, vstupujú financie na účte do konania. Navyše, ak by sa v budúcnosti uplatňovala dedičská daň, definovaním oprávnenej osoby sa jej vyhnete,“ odporúča M. Búlik.

Pre zapísanie oprávnenej osoby je potrebné vyplniť tlačivo, ktoré má každá DSS na svojom webe a následne ho podpísať na pobočke DSS. Druhou možnosťou je overenie podpisu u notára a zaslanie poštou.

Ako si zvýšiť budúci dôchodok?

Možností máte niekoľko. Niektoré DSS motivujú sporiteľov, aby si začali platiť v rámci 2. piliera dobrovoľné príspevky. Ďalšou možnosťou je pravidelné investičné sporenie v podielových alebo indexových fondoch. Ktorúkoľvek možnosť si vyberiete, bude lepšia, ako keď si sporiť na dôchodok nebudete.

To, koľko by ste si mali odkladať na dôchodok si môžete jednoducho vypočítať aj v dôchodkovej kalkulačke.

Vyberáme z Poistovne.sk

53665

Kooperativa získala menšinový podiel v jednej z maklérskych spoločností

Poisťovňa Kooperativa získala od holandskej skupiny UMD Group 35-percentný podiel vo firme Universal maklérsky dom.
14.03.2024
Čítať viac o Kooperativa získala menšinový podiel v jednej z maklérskych spoločností
hands-grasping-a-steering-wheel

Na čo nezabudnúť pri poistení firemných vozidiel

Väčšina poisťovní zdvihla ceny poistného na vozidlá ako reakciu na rastúce ceny energií, náhradných dielov, servisu, ako aj vyšší počet dopravných nehôd. Oplatí sa vôbec havarijné poistenie alebo pripoistenie vozidiel? Poradíme.
13.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Na čo nezabudnúť pri poistení firemných vozidiel
bankovky3

Skupina Generali v minulom roku rástla

Skupina Generali dosiahla v minulom roku hrubé predpísané poistné 82,5 miliardy eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 5,6 %.
12.03.2024
Čítať viac o Skupina Generali v minulom roku rástla

Vyberáme z banky.sk