V akých situáciách si môžete uplatniť poistenie právnej ochrany? Časť 2.

Poistenie právnej ochrany vám poskytne právne služby, poradenstvo či priamo právnu pomoc. V akých situáciách ho dokážete využiť?

Businessman podpisuje zmluvu-001
Podľa Heleny Kanderkovej, PR špecialistky Allianz - Slovenskej poisťovne, poistenie právnej ochrany možno uzavrieť pre seba alebo pre členov rodiny. Výška poistného sa odvíja najmä od výšky poistnej sumy, ktorú si klient stanoví sám. Poistenie ochrany práv v Allianz poisťovni kryje pomoc v 8 právnych oblastiach:
  1. Náhrada škody – uplatnenie oprávnených nárokov pri poškodení zdravia či majetku, napríklad pri požadovaní úhrady nákladov na liečenie, ušlého zárobku alebo nákladov za opravu zničeného majetku
  2. Trestné a priestupkové právo – pomoc, ak ste boli obvinení zo spáchania neúmyselného trestného činu alebo priestupku
  3. Vlastnícke spory – právnu ochranu môžete využiť, aj keď niekto neoprávnene zasahuje do vlastníctva vášho hnuteľného majetku či nehnuteľnosti alebo s nimi neoprávnene nakladá
  4. Pracovné spory – ak zamestnávateľ poruší pravidlá a podmienky vašej pracovnej zmluvy alebo zákon
  5. Poistné spory – ak vaša poisťovňa nedodrží podmienky poistnej zmluvy, napríklad neoprávnene kráti či zamietne poistné plnenie
  6. Zmluvné spory – ak nie sú dodržané podmienky zmlúv, ktoré ste uzatvorili, napríklad dodávateľ nedodá tovar či službu v požadovanom čase, kvalite alebo cene
  7. Susedské spory – ak váš sused porušuje pravidlá susedského spolunažívania a vplýva tak na váš život či majetok
  8. Preukazy – pomoc, ak vám polícia odobrala vodičský či technický preukaz

Nemusí ísť o samostatný produkt

Kým v poisťovni Allianz, Uniqa či Wüstenrot poistenie právnej ochrany je samostatný produkt, v Generali poisťovni ho ako samostatné poistenie neponúkajú. „Právna ochrana je však čiastočne riešená v rámci poistenia PZP, a to v zmysle zákona o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Určité úkony právnej asistencie sú hradené aj z poskytovaných asistenčných služieb, ktoré má každý poistený dojednané k PZP,“ vysvetľuje Katarína Kukurová, hovorkyňa poisťovne Generali.

Ak vás zažaluje sused alebo mesto

Určité úkony právneho poradenstva si podľa Kukurovej ich klienti môžu pripoistiť v rámci prémiových asistenčných služieb pri poistení majetku. Tie podľa nej poskytnú klientom nielen poradenstvo v otázke všeobecných právnych informácií, postupov a kontaktov, ale aj pomoc pri komunikácii s jednotlivými úradmi, pri vyplnení formulárov, sťažností či informácií o nutných dokladoch a o potvrdeniach. Ďalej upresňuje, že klienti oceňujú najmä právne konzultácie v rámci prevencie sporov vzťahujúce sa na poistenie nehnuteľnosti, domácnosti a zodpovednosti za spôsobenú škodu. „Napríklad, ak vás zažaluje sused za škodu, ktorú ste mu spôsobili vytopením alebo požiarom vo vašom byte, alebo mesto, ak následkom výbuchu vo vašom byte dôjde k poškodeniu mestského majetku.“ Tiež dodáva, že naopak, ak niekto spôsobí škodu vám a vy nebudete súhlasiť s navrhovaným odškodnením, asistenčné služby vám zabezpečia znalecký posudok, ktorý posúdi spornú výšku škody, ktorá bola spôsobená treťou osobou vo vašom dome, byte alebo domácnosti. Cez poistenie právnej ochrany klienti najčastejšie riešia susedské spory. “Vo väčšine prípadov ide najmä o právne poradenstvo pri susedských sporoch či sporoch o náhradu škôd. Početné sú aj prípady sporov k dodávateľským službám a poradenstvo pri zvolení správneho postupu v problémových situáciách,“ dodáva Kukurová a zároveň pre lepšiu ilustráciu pripája štatistické údaje:

Untitled-1

Ako sa určuje výška poistného

Výška poistného závisí najmä od nastavených limitov a či sú prémiové asistenčné služby súčasťou produktového balíka alebo sú voliteľne pripoistené. „Prémiové asistenčné služby v balíku spolu so základnou technickou asistenciou predstavujú relatívne nízku sumu,“ hovorí Kukurová.

Vyberáme z Poistovne.sk

Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent
policia-redakcia

Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.

Slovenské cesty o výtlky nemajú núdzu. Aj keď ich každý rok opravia, objavia sa nové. Čo robiť, ak ste na jeden z nich s autom nabehli a odnieslo si to vozidlo? Preplatí vám škodu poisťovňa?
24.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.
man-driving-in-car-interior

Mobil za volantom zabíja čím ďalej tým viac ľudí. Čo nato poisťovne?

V rámci EÚ Slovensko aktuálne patrí k piatim krajinám, ktoré majú nadpriemerný počet úmrtí pri dopravných nehodách. Kým počet obetí v EÚ klesá, na Slovensku nelichotivo rastie.
22.04.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Mobil za volantom zabíja čím ďalej tým viac ľudí. Čo nato poisťovne?

Vyberáme z banky.sk