Ako správne prevážať vianočný stromček?

Ak prepravujete vianočný stromček, nezabudnite ho správne zabezpečiť. Pokiaľ by vám poškodil auto, náhradu škody môžete žiadať v poisťovni.

saw-vs-christmas-tree
Najbezpečnejšie je prevážať vianočný stromček upevnený v strešnom nosiči. Strom treba upevniť lanovým popruhom z nepružného materiálu okolo kmeňa. Popruhy musia byť fixované o hornú časť stromu, aby sa zabránilo jeho skĺznutiu. Po upevnení stromčeka v strešnom nosiči ho ešte zaistite elastickými lankami.

Ak vám vianočný stromček trčí z kufra, označte ho

Ak nemáte strešný nosič, stromček môžete prepravovať aj vo vnútri vozidla. Vopred sa však uistite, či máte v aute dostatok miesta. Ak dostatok miesta nemáte ani po sklopení zadných sedadiel a stromček prečnieva z kufrových dverí vozidla, označte ho reflexným pásom s červenými a bielymi pruhmi alebo červenou textíliou.

Čo hovoria crash testy?

Ako ukázal crash test Allianz centra pre technológie, preprava vianočného stromčeka môže byť poriadne nebezpečná. Test simuloval situáciu, v ktorej auto prevážalo vianočný stromček na streche vozidla a v rýchlosti 50 km/h narazilo do stojaceho auta. Test ukázal, že stromček, ktorý bol na streche vozidla pripevnený len elastickými lankami s háčikmi, preletel cez strechu dopredu. V prípade reálnej situácie môže mať takýto náraz fatálne následky.
 

Aké poistenie vám pomôže?

Ak si stromček zle priviažete na strechu a ten vám spadne a poškodí vaše auto, mohli by ste škodu riešiť z havarijného poistenia. Ale pozor, ak poisťovňa zistí, že k škode došlo nesprávne uloženým nákladom je oprávnená vám primerane znížiť poistné plnenie. V prípade, že vám zle pripevnený vianočný stromček z pred vami idúceho auta poškodili kapotu, môžete to riešiť aj z vinníkovho povinného zmluvného poistenia (PZP). Potrebujte k tomu však jeho priznanie a dôkazy. Na mieste nehody vypíšte Správu o nehode a vyhotovte si fotodokumentáciu. Vinník aj poškodený musia Správu o nehode podpísať a doručiť do poisťovne vinníka.

Ak sa účasníci nebudú vedieť zhodnúť na vine, či dôjde aj k poškodeniu zdravia, zavolajte políciu.

Vyberáme z Poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk