Na Slovensku diagnostikovali prvý prípad AMO u diviaka

Výskyt AMO naďalej ostáva len na východe Slovenska.


Africký mor ošípaných (AMO) na území Trebišovského okresu sa rozšíril o prvý pozitívny prípad u diviaka. Informovalo o tom v pondelok Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV). Diviak vykazoval zmeny správania, ulovil ho poľovník a následne bola vzorka zaslaná na vyšetrenie do Národného referenčného laboratória vo Zvolene.

Miesto nálezu je v poľovnom revíri v katastri obce Svätuše (okres Trebišov), približne 7 kilometrov od spoločnej slovensko-maďarskej hranice, kde v oblastiach na maďarskej strane hranice je už dlhodobejšie diagnostikovaný výskyt AMO u diviačej zveri. Len od 1. januára 2019 v Maďarsku celkovo evidovali viac ako 800 pozitívnych prípadov.

"Národná expertná skupina pre africký mor ošípaných analyzuje situáciu a prijme opatrenia, pokiaľ ide o manažment lovu najmä z pohľadu zistenia AMO u diviakov ako možného zdroja nákazy. Daná skutočnosť je dôležitým zistením, keďže diviak je zdrojom nákazy aj pre domáce ošípané," ozrejmil Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu MPRV.

Agrorezort bude o vývoji nákazy naďalej aktuálne informovať.
 

Vyberáme z poistovne.sk

Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 
29.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Ako poistiť bicykel

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Vyberáme z banky.sk