Chorých ľudí najčastejšie trápia onkologické ochorenia

Stres a zhon sú v dnešnej rýchlej dobe pre väčšinu ľudí neoddeliteľnou súčasťou života. Môžu nás doviesť až do nemocnice. A potom okrem choroby riešime aj ďalší problém - existenčný. Z čoho budeme žiť počas PNky?




Medziročné porovnanie počtu pacientov hospitalizovaných v nemocniciach rastie. Ako uvádza posledná zverejnená Správa o zdravotnom stave obyvateľstva SR, počet hospitalizovaných má stúpajúci trend u mužov aj u žien. Najčastejšie dôvody hospitalizácie sú choroby obehovej sústavy, tráviacej sústavy a nádory.


Mohlo by vás zaujímať
: Odborné poradenstvo z oblasti poistenia


Životné poistenie môže byť riešením


Na trhu je niekoľko poisťovní, ktoré poskytujú životné poistenie. Pred uzatvorením zmluvy, pozorne si prečítajte, aké poistné riziká zmluva pokrýva.


TIP na prečítanie
: Aké faktory zvažovať pri výbeere životného poistenia


Podľa štatistík ČSOB Poisťovne trápi chorých ľudí najčastejšie rakovina, ktorá tvorí až 80 % hlásených poistných udalosti z uzavretých životných poistení na vážne choroby. "Pri vážnej chorobe kryje životné poistenie okrem onkologického ochorenia, aj mozgovú príhodu, infarkt, zlyhanie obličiek, sklerózu multiplex, kómu, hluchotu, slepotu, ale aj vírus HIV, ak ho pacient dostane v dôsledku podania krvnej transfúzie,“ hovorí Vladimír Šošovička, člen predstavenstva ČSOB Poisťovne.

Ako takéto poistenie v praxi funguje?


Ďalším dôležitým faktorom pri výbere životného poistenia je doba, kedy dochádza k plneniu zo strany poisťovne. V prípade diagnostikovania vážnej choroby či zaradenia na čakaciu listinu na orgánovú transplantáciu vyplatí ČSOB poisťovňa pacientovi sumu dohodnutú v poistnej zmluve a pacient získa finančné prostriedky už na začiatku náročnej liečby.

Životné poistenie môže pomôcť aj v prípadoch, keď si zoberiete úver. Nikdy nevieme, kedy nás môže choroba dobehnúť a my stratíme schopnosť úver splácať. Keďže hypotéka je záväzok na dlhé roky, životné poistenie chráni klienta a jeho rodinu pred nečakanými výdavkami pri smutných udalostiach a rodina je tak uchránená pred splácaním úveru po zosnulom.

Hospitalizácia a výpadok príjmu


Ak človeka postihne choroba či zranenie, dlhodobá liečba v nemocnici znamená výpadok príjmu. Peniaze, ktoré vypláca sociálna poisťovňa nestačia pokryť reálne výdavky na život. Aj tu môže pomôcť životné poistenie. Pred uzavretím zmluvy o životnom poistení si pozorne prečítajte, v akej výške dostanete plnenie za pobyt v nemocnici. Aj to môže zavážiť, pre ktorú poisťovňu sa nakoniec rozhodnete.


TIP na prečítanie
: 2 dobré dôvody, prečo poistiť dieťa


Aké riziká si ľudia poisťujú najčastejšie


Medzi obľúbené pripoistenia patrí úraz, trvalé následky a liečenie úrazov, z ďalších možných spomenieme poistenie vážnych chorob, prípady invalidity, či dokonca smrť. Pripoistenie sa dajú navzájom kombinovať.


TIP na prečítanie
: S poistkou sa neoplatí švindľovať
TIP na prečítanie: Ako si poistiť invaliditu


Pár faktov na záver


Poisťovne pri výpočte výšky poistného zohľadňujú napríklad aj fakt, či fajčíte. Pokiaľ ste fajčiar, budete platiť viac, lebo ste náchylnejší ochorieť. Pokiaľ holdujete alkoholu a vašu chorobu zapríčinil práve alkohol, poisťovňa vám bude krátiť poistné plnenie, pretože aktívne ste prispeli k zhoršeniu vášho zdravotného stavu.

Pokiaľ ste uzavreli životnú poistku pred viacerými rokmi, je možné, že dnes už nespĺňa vaše požiadavky. Overte si vašu cieľovú sumu a poistné riziká, pred ktorými vás chráni. Možno zistíte, že je potrebné túto starú zmluvu aktualizovať, aby pokrývala tie riziká, ktoré potrebujete a v dostatočne vysokej sume. Voľakedy 100 000 korún boli veľké peniaze, dnes s 3 000 EUR veľa vody nenamútite...


TIP na prečítanie
: Starú životnú poistku nerušte, skôr si ju doplňte
 

1. stávka na Premier League za 20 EUR úplne bez rizika!



Vyberáme z Poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk