Alternatívne spôsoby šetrenia na dôchodok

Ak si chcete našetriť na dôstojnú penziu, nemali by ste sa spoliehať len na štátny dôchodok z 1. piliera, či na druhý pilier dôchodkového sporenia.





Lepší dôchodok si môžete zabezpečiť aj cez investovanie do produktov životných poisťovní, bánk a doplnkových dôchodkových spoločností (DDS), ktoré ponúkajú 3.pilier.

Investičné životné poistky

Poisťovne ponúkajú investičné životné poistky, kde si môžete sporiť a zároveň investovať. Odborníci tvrdia, že sporiť si cez poistku nie je šťastné riešenie, keďže poplatky pri investovaní sú vysoké a môžu niekedy zhltnúť aj všetky nasporené peniaze. Jednoducho povedané, sporiť sa dá aj lacnejšie na bežných sporiacich produktoch bez poplatkov. Na druhej strane, kto si chcete sporiť a byť zároveň poistený, je to jedna z možností ako si pravidelne odkladať peniaze. V mesačnej splátke poistného vám odíde z účtu aj sporiaca časť. Tá potom putuje do podielového fondu a zhodnocuje sa v závislosti od stratégie portfólio-manažéra a vývoja na kapitálových trhoch. Nevýhodou tohto sporenia je však to, že prvé dva roky nesporíte, ale splácate províziu sprostredkovateľa. A ak už aj nasporíte, v prípade núdze máte peniaze ťažšie dostupné pri predčasnom výbere.

PPSS - NEW-do-clankov


Podielové fondy

Banky majú v portfóliu okrem rôznych foriem sporenia či termínovaných vkladov tiež investičné produkty vo forme podielových fondov. Tam môžete investovať aj po malých čiastkach už od 15 eur a pravidelne. Na výber máte peňažné, dlhopisové, zmiešané či akciové fondy.

Ich výhodou je, že sú vhodné predovšetkým pre menej skúsených investorov, pretože o investovanie sa vám postará správcovská spoločnosť. Nevýhodou podielových fondov je - okrem poplatkov - tiež to, že nakupujú štátne dlhopisy, ktoré v dnešných časoch nízkych úrokov neprinášajú veľké výnosy. Pohybujú sa v desatinách percentuálneho bodu, prípadne v jednotkách percenta. Dlhopisy niektorých krajín majú dokonca záporné výnosy.

PORADŇA - Z čoho budem žiť na dôchodku?


Priame investíce

Výhodnejšie je investovať do akcií či firemných dlhopisov, no tieto produkty sú skôr pre skúsenejších privátnych investorov. Na druhej strane môžu priniesť výnosy aj do 10% ročne, čo je oveľa výhodnejšie ako sporiace produkty.
  Lista Odporucame

Prenájom bytu

Investovať však môžete aj mimo finančných inštitúcií. Ďalšou z možností zabezpečenia si príjmu na dôchodok je kúpa nehnuteľnosti za účelom prenájmu – či už na jej kúpu použijete voľné finančné prostriedky, alebo si v dnešnej dobe nízkych úrokových sadzieb na jej kúpu zoberiete hypotéku.
Ceny nehnuteľnosti totiž rastú a oplatí sa do nich investovať. Podľa údajov NBS len za minulý rok vzrástli ceny bytov až o 8,6%. Ak by ste byt kúpili v roku 2015 a predali na konci roku 2016, získali by ste slušný ročný výnos, hoci by ste si museli odrátať aj daň z predaja nehnuteľnosti a iné transakčné náklady.
Ak by ste byt kúpili ako investičný (teda na prenájom), odborníci odhadujú vaše hrubé ročné zisky od 3 do 5%, teda stále viac ako úroky na sporení.

Tretí pilier

Výhody sporenia cez 3. dôchodkový pilier sú v tom, že sporiť môžete po malých sumách, na sporenie vám prispieva aj zamestnávateľ a vaše úspory sa zhodnocujú investovaním do jedného či viacerých fondov vybranej DSS. Navyše si tiež môžete odrátať zo svojho daňového základu do 180 eur ročne z nasporenej sumy. Po ukončení sporenia sa vám DSS vyplatí nasporené peniaze buď jednorazovo alebo postupne formou doplnkového starobného dôchodku.

Vyberáme z Poistovne.sk

53665

Kooperativa získala menšinový podiel v jednej z maklérskych spoločností

Poisťovňa Kooperativa získala od holandskej skupiny UMD Group 35-percentný podiel vo firme Universal maklérsky dom.
14.03.2024
Čítať viac o Kooperativa získala menšinový podiel v jednej z maklérskych spoločností
hands-grasping-a-steering-wheel

Na čo nezabudnúť pri poistení firemných vozidiel

Väčšina poisťovní zdvihla ceny poistného na vozidlá ako reakciu na rastúce ceny energií, náhradných dielov, servisu, ako aj vyšší počet dopravných nehôd. Oplatí sa vôbec havarijné poistenie alebo pripoistenie vozidiel? Poradíme.
13.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Na čo nezabudnúť pri poistení firemných vozidiel
bankovky3

Skupina Generali v minulom roku rástla

Skupina Generali dosiahla v minulom roku hrubé predpísané poistné 82,5 miliardy eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 5,6 %.
12.03.2024
Čítať viac o Skupina Generali v minulom roku rástla

Vyberáme z banky.sk