Detské životné poistenie úrazovým doplniť nemusíte. Ale môžete.

Zlomeniny, pády, zranenia. Potom pobyt v nemocnici, operácia a liečenie, ktoré môže trvať celé mesiace. A prázdna rodinná kasa. Aj toto je realita mnohých detských nehôd, ktorá vyčerpá nielen nervy rodičov, ale najmä ich peňaženku.

 


„V uplynulých rokoch najviac poranení detí hlásia rodičia poisťovni na jeseň, po návrate z letných prázdnin,“
tvrdí Artur Šturmankin, špecialista z odboru firemnej komunikácie poisťovne Allianz. Keďže jeseň máme práve teraz, je načase zbystriť pozornosť. A možno zauvažovať o detskej poistke, ktorá by zahŕňala aj tieto veci. Ťažko povedať, či sa to viac týka chlapcov alebo dievčat – podľa štatistík Allianzu sa najviac úrazov stane tínedžerom vo veku približne 14 rokov, pričom magnetom na úrazy sú skôr chlapci. Zaujímavé pritom je, že počet úrazov má stúpajúcu tendenciu s narastajúcim vekom dieťaťa. „Staršie deti už na rodičovské rady príliš nedajú, sú často bez dozoru a viac športujú,“ vysvetľuje Šturmankin. Najbežnejšie sú podľa neho úrazy hlavy, vyrazenia zubov a popáleniny. „Rodičia školákov najčastejšie hlásia zlomeniny – najmä zápästí, predlaktia alebo prstov na rukách a nohách, ďalej podvrtnutý členok alebo natiahnutie väzov.“


lista 2


Deti väčšinu svojho času trávia hrou a bohužiaľ treba rátať s tým, že ich počas celého dňa nedokážeme stopercentne ochrániť.

Úrazové poistenie deti chráni najmä pri aktivitách či už na detskom ihrisku, v škole alebo pri rekreačnom športe. Zahŕňa poistenie trvalých následkov úrazu či dopravných nehôd, odškodné za hospitalizáciu, za chirurgický zákrok v dôsledku úrazu a podobne. Samozrejme, všetci veríme, že práve našim deťom sa nič z toho nikdy nestane. Ak však budeme mať tú smolu, je lepšie na to myslieť vopred. Každopádne to potom bude znamenať o starosť menej.

Tu môže byť zaujímavé aj denné odškodné, najmä pri dlhšom pobyte v nemocnici. Toto už zvyčajne býva súčasťou pripoistenia, pre ktoré sa rodič môže rozhodnúť. „Ak je dieťa choré alebo utrpí úraz a musí byť hospitalizované, dostáva dieťa za každý deň dohodnuté poistné plnenie,“ hovorí produktový manažér NN Životnej poisťovne Ivo Konečný s tým, že za každý deň liečenia úrazu vyplatí poisťovňa pevnú sumu. Za úvahu však stojí nielen pripoistenie trvalých následkov úrazu, ale aj kritických chorôb. Bohužiaľ sa aj toto môže stať. „V prípade závažnej choroby získa rodina financie (percento z poistnej sumy v závislosti od diagnózy) na dlhodobú starostlivosť o dieťa,“ dodáva Konečný.

Aké riziká môžete poistiť svojmu dieťaťu?

  • Denné odškodné počas liečenia úrazu či pobytu v nemocnici následkom úrazu
  • Odškodné za chirurgický zákrok v dôsledku úrazu
  • Trvalé následky úrazu
  • Smrť následkom úrazu
  • Zlomeniny

Poisťovne ponúkajú okrem poistenia rizík spojených s úrazom tiež ďalšie pripoistenia:

  • Kritické choroby/ závažné ochorenia
  • Denné odškodné za hospitalizáciu z dôvodu choroby dieťaťa
  • Odškodné za chirurgický zákrok
  • Zodpovednosť za škodu
  • Oslobodenie od platenia poistného v prípade smrti, invalidity alebo závažnej choroby rodiča

Možnosti poistenia či pripoistenia rizík sa líšia podľa ponuky jednotlivých poisťovní. Tie tiež väčšinou ponúkajú možnosť „vyskladať“ si individuálnu poistku pre dieťa podľa preferencií rodiča.

Na druhej strane treba myslieť aj na to, že sprevádzať dieťa do jeho dospelosti by sme síce všetci chceli, ale nemôžeme to brať ako samozrejmosť. Aj tu však poisťovne ponúkajú riešenie. „V prípade úmrtia rodiča poisťovňa preberá na seba platenie poistného. Úrazové poistné krytie je pri tomto produkte variabilné, čo znamená, že klient si ho môže aj nemusí prikúpiť,“ vysvetľuje Ján Ďurech, hovorca životnej poisťovne Aegon.

lista Neprehliadnite
Pri nehodách je paradoxom to, že často ide najmä o následky. Tie môžu byť finančne veľmi náročné, čo rodina nemusí ľahko zvládať. „Je možné dojednať si úrazové poistenie aj poistenia trvalých následkov úrazu, smrti následkom úrazu, denné odškodné počas liečenia úrazu či denné odškodné počas pobytu v nemocnici v dôsledku úrazu,“ hovorí špecialista z odboru firemnej komunikácie poisťovne Allianz Artur Šturmankin. Rodičom tak odpadá starosť o financie, môžu sa o to viac venovať dieťaťu a jemu to uzdravovanie určite uľahčí.

Problémom u detí však nie sú len zranenia a úrazy. Ale tiež detské výtržníctva či krádeže vecí v škole. Podľa štatistík Komunálnej poisťovne je najčastejšie miesto, kde dochádza k úrazom detí a mládeže, ich domov. Tam to činí tridsať percent. Potom nasledujú s dvadsiatimi percentami športoviská a s dvadsiatimi piatimi škola a škôlka. Rodič však „schytá“ aj účet za napríklad rozbité okno či ukradnuté veci zo šatne. O tom však niekedy nabudúce.


Vyberáme z Poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk