Kedy poisťovňa preplatí plastickú operáciu

Pod pojmom plastická operácia si väčšinou predstavíme estetický zákrok, ktorý má skrášliť či omladiť. Sú však prípady, keď to tak nie je a pacienti ju potrebujú zo zdravotných dôvodov. Kedy je to tak a aké povinnosti má v takom prípade voči pacientovi zdravotná poisťovňa?


Nejde pritom len o nehody či úrazy, ktoré niekedy ľudí znetvoria; môže ísť aj o vážnu chorobu a nezriedka ide o estetický problém, ktorý so sebou prináša aj zdravotné ťažkosti a môže poškodiť zdravie. Všeobecná zdravotná poisťovňa uhrádza zo zdravotného poistenia aj zdravotné výkony plastickej chirurgie, ak sú indikované zo zdravotných dôvodov,“ vysvetľuje hovorkyňa Petra Balážová. Bude však nutné vyjadrenie odborníka. „Táto skutočnosť musí byť potvrdená odbornými lekármi. Najčastejšie sú to rôzne korekčné úpravy u detí, stavy po úrazoch, ako sú ťažké popáleniny, ako aj plastické operácie prsníkov po onkologickom ochorení a podobne,“ vysvetľuje ďalej.

 Na čo máte nárok v rámci zdravotného poistenia – odborné poradenstvo zdarma

 

Na odporúčanie odborníkov

Medicínska indikácia je teda podmienkou, aby bol zákrok pacientovi preplatený. Potvrdila nám to aj Beáta Dupaľová Ksenzsighová, špecialistka externej komunikácie a hovorkyňa Union poisťovne. „Najčastejšie ide o zmenšenie prsníkov na odporúčanie ortopéda alebo neurológa. Časté sú však aj korekčné operácie prsníkov po karcinómoch,“ hovorí.

  Prsia sú kapitolou samou osebe. Ich zväčšenie z estetických dôvodov si, samozrejme, budete musieť zaplatiť sami. Ak sú však nadmerne veľké, môžu neúmerne zaťažovať chrbticu a to môže poistenkyni privodiť zdravotné problémy. Na tieto prípady sa teda pozerá medicínsky, a nie esteticky.

Nadmerná veľkosť pŕs môže okrem zaťažovania chrbtice vyvolať napríklad aj kožné zápaly, na čo sa takisto prihliada.

Prevísajúca koža nie je len estetický problém

Ďalšou kapitolou je morbídna obezita. Ide o vyjadrenie stavu hmotnosti človeka v porovnaní s ideálnou hmotnosťou; vážne ohrozuje zdravie a prináša so sebou mnoho rizík a komplikácií, napríklad diabetes či hypertenziu. V takomto prípade je ideálne schudnúť, avšak ak sa tak stane vo veľkej miere a krátkom čase, následky nemusia byť pekné. Evidujeme tiež prípady plastických operácií po morbídnej obezite. Ak napríklad poistenec schudol zo 180 kilogramov na 80 kilogramov a ostalo mu veľké množstvo ťažkej prevísajúcej kože, pod ktorou sa tvorili závažné zapareniny, takúto operáciu sme charakterizovali ako medicínsku, nie estetickú, a uhradili ju,“ hovorí ďalej Dupaľová Ksenzsighová.

 lista Neprehliadnite

Ohľad sa berie aj na vrodené vady

Ak teda uvažujete o plastike z uvedených dôvodov, alebo ju potrebuje vaše dieťa z dôvodu vrodenej vady, ktorá mu napríklad spôsobuje zdravotné či psychické problémy, konzultujte to s poisťovňou. Najmä deti totiž nesú podobné problémy omnoho ťažšie než dospelí a na všetky tieto veci sa pri rozhodovaní o uhradení prihliada. U dieťaťa sa v takýchto prípadoch často stáva, že to samo vníma ako defekt, trpí ním a samo chce operáciu nielen zo zdravotných dôvodov, ale napríklad aj preto, aby ho nevylúčil kolektív a aby netrpelo posmeškami. Konzultácia sa teda rozhodne oplatí.

Vyberáme z Poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk