Cestovné poistenie do zahraničia

V predchádzajúcom článku sme sa komplexne pozreli na to, čo všetko nám „hrozí“ ako poistná udalosť a ako sa v prípade potreby zachovať. Dnes sa pozrieme detailnejšie na zdravotnú stránku.




Základný balík cestovného poistenia do zahraničia kryje liečebné náklady. Sem spadá pobyt v nemocnici, nutná operácia, lieky kúpené na lekársky predpis, zubné ošetrenie, lekárom predpísané náhradné okuliare pri úraze, zapožičanie bariel, invalidných vozíkov a iných zdravotníckych prístrojov a pomôcok na lekársky predpis, náklady záchrannej služby alebo taxislužby (pri neschopnosti chodiť a pod.), ale aj náklady spojené s hľadaním a vyslobodzovaním poisteného.

Aké pripoistenia si je možné dojednať?

  • Úrazové poistenie – ide o poistenie proti následkom úrazu a smrti následkom úrazu. To znamená, že ak sa vám stane nejaký úraz a zanechá následky na zdraví, od poisťovne získate odškodné do určitej sumy, a to isté platí v prípade smrti úrazom. Oplatí sa predovšetkým vášnivým športovcom, turistom či horolezcom, ktorí vyhľadávajú rizikovejší druh zábavy. Ak takýmto športom holdujete počas celého roku, v takom prípade sa môžete úrazovo poistiť (aj mimo cestovného) bez územného obmedzenia, teda u nás, ale aj v zahraničí.
  • Poistenie batožín a vecí osobnej potreby
  • Poistenie zodpovednosti za škodu – pokrýva rôzne riziká škodových udalostí. Napríklad si požičiate bicykel, niekomu jazdou spôsobíte úraz a poškodíte tak druhej osobe oblečenie, prípadne jeho bicykel, mp3 prehrávač a iné, vtedy úhradu za vás vyplatí cestovné poistenie.
  • Poistenie predčasného návratu – ak už ste stihli vycestovať za hranice štátu a musíte sa v dôsledku choroby či inej závažnej udalosti vrátiť späť domov, účelom pripoistenia Predčasného návratu je odškodnenie za nečerpané služby, ktoré ste v plnej výške uhradili cestovnej kancelárii.
  • Poistenie storna zájazdu – je náhrada storno poplatku, ktorý účastník zájazdu musí uhradiť cestovnej kancelárii, ak z vážnych dôvodov nemôže nastúpiť na zájazd. Za závažné dôvody sa považuje náhla choroba, úraz, hospitalizácia alebo smrť poisteného, blízkej osoby, vlámanie do bytu alebo živelná poistná udalosť v byte.

Asistenčné služby:

  • V prípade ochorenia či úrazu môže klient telefonicky kontaktovať pracovníkov asistenčnej služby, ktorí sú mu k dispozícií 24 hodín denne v slovenskom jazyku. Poradia mu, ako postupovať pri poistnej udalosti, zistia adresu lekára/lekárskeho zariadenia, na ktoré sa môže obrátiť, ktoré doklady bude po návrate na Slovensko vyžadovať pri likvidácii poistnej udalosti, či ktoré účty platiť na mieste a ktoré v žiadnom prípade neuhradiť.
  • Ak má klient pripoistené Poistenie zodpovednosti za škodu, je dôležité, aby klient bez súhlasu poisťovne neuznával svoju zodpovednosť a neuhrádzal náhradu škody.

Postup pri poistnej udalosti:

  • Zdravie je na prvom mieste, preto okamžite po prípadnom úraze alebo pri zdravotných problémoch vyhľadajte zdravotnú pomoc a liečte sa podľa pokynov lekára.
  • Poistnú udalosť zdokumentujte. Od lekára si vyžiadajte lekársku správu s uvedením diagnózy a doklad o zaplatení. V prípade odcudzenia batožiny zavolajte políciu a žiadajte spísanie protokolu.
  • Úraz nahláste svojej komerčnej poisťovni. Všetky kontakty sú spravidla súčasťou zmluvy o cestovnom poistení.
  • Po návrate z dovolenky, najneskôr však do 30 dní, predložte poisťovni originály lekárskej správy s diagnózou, zoznam vykonaných lekárskych výkonov, originálny účet za ošetrenie či pobyt v nemocnici, za lieky predpísané lekárom, za prevoz a všetky ďalšie doklady potrebné na stanovenie rozsahu poistného plnenia a ďalšie šetrenie poistnej udalosti.

Tieto rady nám poskytla Blanka Hatalová, členka predstavenstva Komunálnej poisťovne.

Vyberáme z Poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk