Téma: Dôchodkové poistenie a sporenie
Otázka:

Dobrý deň, môžem si do 2. piliera prispievať aj ja? Alebo je výhodnejšie tie peniaze radšej dať do 3. piliera?

Odpoveď:
Dôležitý je váš vek, pretože do 2. dôchodkového piliera môžete vstúpiť kedykoľvek, ale len do 35 rokov. Ak ste teda ešte neprekročili túto vekovú hranicu, určite vám odporúčame sporenie na dôchodok aj v 2. pilieri. Vo všeobecnosti radíme viacpilierové zabezpečenie sa na dôchodok, čiže sporenie v I. (Sociálna poisťovňa), 2. (starobné dôchodkové sporenie) aj 3. pilieri (doplnkové dôchodkové sporenie). Pokiaľ však máte viac ako 35 rokov, skúste sa zamyslieť nad dobrovoľným dôchodkovým sporením v 3. pilieri.
Výhodu 2. aj 3. piliera je, že ide o finančné prostriedky, ktoré sú vaším osobným vlastníctvom – je to garantovaný príspevok /zaručené prilepšenie na penziu. A keďže naša populácia starne, počet dôchodcov pribúda a rodí sa stále menej detí, nebudeme mať v budúcnosti dosť pracujúcich, aby štát dokázal udržať súčasnú výšku dôchodku pre všetkých starnúcich. Navyše, pokiaľ váš zamestnávateľ prispieva v rámci zamestnaneckých benefitov či iného sociálneho programu do 3. piliera, bude váš príspevok vyšší o túto sumu.
Na zapojenie sa do 3. piliera vám stačí uzatvoriť si účastnícku zmluvu v akejkoľvek DDS a pravidelne si sporiť už od nízkych súm. Uzatvorenie zmluvy vám dokonca umožňuje znížiť si daňový základ o vaše príspevky na dôchodkové sporenie v 3. pilieri až do výšky 180 € ročne. Ak chcete napríklad získať maximálnu čistú úsporu na dani vo výške 34,20 € ročne, váš mesačný príspevok musí byť 15 €. Vďaka investovaniu tejto úspory do navýšenia mesačného príspevku si svoj pôvodný dôchodok z 3. piliera môžete primerane zvýšiť a so započítaním príspevku vášho zamestnávateľa sa váš vyplácaný dôchodok zvyšuje až o polovicu. A pokiaľ sa rozhodnete pre sporenie na dôchodok v 2. alebo 3. pilieri, v oboch prípadoch si môžete zhodnotiť svoje úspory investovaním do dôchodkových fondov.
Odpovedal: Ivo Wilhalm (31.05.2017)
Späť

Vyberáme z banky.sk