Sadzba za poistencov štátu by sa mala zvýšiť na minimálne 4,41 %, apeluje OĽaNO-NOVA

"Aj keď ministerstvo financií už niečo avizuje, ale zatiaľ sa nič nekoná, pritom je najvyšší čas," upozornil Suchánek s tým, že návrh predložia na júnovú schôdzu parlamentu.


Podľa člena dozornej rady Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) za hnutie OĽaNO-NOVA Marcela Klimeka sú za stav a situáciu v slovenskom zdravotníctve, vrátane VšZP, zodpovední poslanci a nominanti strany Smer-SD. "Nominanti strany Smer priniesli v uplynulých dvoch rokoch VšZP, hovoríme o predchádzajúcom manažmente, stratu skoro 200 miliónov eur. V situácii, keď sa pripravoval ozdravný plán a vedeli sme, že Všeobecná zdravotná poisťovňa nemá zdroje na míňanie, tak poslanci Smeru tú situáciu ešte zhoršili tým, že znížili poistné za poistencov štátu z úrovne 4,41 % na úroveň 3,78 %," upozornil Klimek. Podľa neho takýto krok znamenal v položke inkasované poistné za poistencov štátu zníženie výnosov VšZP o 118 miliónov eur.

Ministerstvo zdravotníctva reagovalo, že dlhodobo upozorňuje na potrebu dofinancovania sektoru poskytovania zdravotnej starostlivosti. "Rezort zdravotníctva pripravuje riešenie spolu s rezortom financií, vzájomne rokovania intenzívne pokračujú," uviedla v reakcii hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. Ministerstvu podľa nej záleží na tom, aby bol v systéme dostatok peňazí a robí maximum pre to, aby sa doň podarilo dostať toľko financií, koľko potrebuje na pokrytie reálnych potrieb.

Problémom slovenského zdravotníctva je podľa Klimeka aj cenotvorba. "V situácii, kde Všeobecná zdravotná poisťovňa vykazuje historické straty, tak len osem laboratórií, súkromných poskytovateľov, vykazuje zisk za rok 2015 vyše 22 miliónov eur. Aká je to cenotvorba, aká je tam logika v procese distribúcie zdrojov," pýta sa Klimek. Dodal, že pokiaľ sa nespraví poriadok v cenotvorbe, pokiaľ nebudeme mať jednotné stropy na cenu bodov, poriadok v zdravotníctve nebude.

Všeobecná zdravotná poisťovňa nakoniec ukončila vlaňajšok s menšou stratou, ako sa pôvodne očakávalo. Z riadnej účtovnej závierky overenej audítorskou spoločnosťou PricewaterhouseCoopers Slovensko vyplýva, že výsledkom hospodárenia VšZP za minulý rok bola strata vo výške 112 mil. eur.

Vyberáme z poistovne.sk

Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť
Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent
policia-redakcia

Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.

Slovenské cesty o výtlky nemajú núdzu. Aj keď ich každý rok opravia, objavia sa nové. Čo robiť, ak ste na jeden z nich s autom nabehli a odnieslo si to vozidlo? Preplatí vám škodu poisťovňa?
24.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.

Vyberáme z banky.sk