Téma: Zdravotné poistenie
Otázka:

Mam trvalé bydlisko na Slovensku. Skoro tri roky som sa zdržiavala v Austrálii, kde som poberala iba sociálne dávky pre osamelého rodiča. Aké vysoké mesačné dávky by som mala spätne doplatiť pre dobrovoľné poistenie vo VsZP, kde ma viedli ako dobrovoľne nezamestnanú a malo by to pre mňa nejaké výhody?

Odpoveď:
Ak poistenec vycestuje do zahraničia mimo členských štátov EÚ, a to najmenej na 6 mesiacov, musí túto skutočnosť oznámiť svojej zdravotnej poisťovni, preukázať, že na území daného štátu bude zdravotne poistený (stačí aj doklad o komerčnom poistení) a odovzdať preukaz poistenca. V tom prípade mu bude ukončené povinné zdravotné poistenia v SR. Po návrate na Slovensko by mal túto skutočnosť oznámiť svojej zdravotnej poisťovni a znovu sa prihlásiť do zdravotného poistenia.

Ak sa poistenec neodhlási zo zdravotného poistenia, neoprávnene používa preukaz poistenca, alebo EPZP, zdravotná poisťovňa bude od neho vymáhať náklady za takto poskytnutú zdravotnú starostlivosť. Neukončením poistenia v SR sa uhrádzajú lekárom prvého kontaktu aj kapitačné platby, čiže náklady vznikajú bez ohľadu na skutočnosť, či poistenec reálne lekára navštívi.
Odpovedal: Mgr. Petra Balážová (24.03.2016)
Späť

Vyberáme z banky.sk