Téma: Povinné zmluvné poistenie
Otázka:

Dočítal som sa, citujem "poistenie zodpovednosti zamestnanca pri škodách spôsobených na motorových vozidlách zamestnávateľa sa vzťahuje len na škody spôsobené na havarijne poistených vozidlách". Čiže v mojom prípade, keď zamestnávateľ neplatí na služobné auto žiadnu poistku, tak je moje poistenie zodpovednosti zamestnanca pri škodách spôsobených na motorových vozidlách zamestnávateľa úplne zbytočné?

Odpoveď:

Ak hovoríme, že Vy ste zamestnanec, a predpokladáme situáciu, že Vy spôsobíte služobným autom škodu, potom princíp môžeme opísať takto:

Z PZP sa vyplácajú škody spôsobené vozidlom inej osobe. Pokiaľ teda Vy spôsobíte služobným vozidlom škodu inej osobe, tak škoda tej inej osobe bude uhradená z PZP zamestnávateľa. Samozrejme, ak škoda spĺňa podmienky pre PZP.

Okrem toho predpokladajme, že pri tom vzniknú škody aj na vozidle zamestnávateľa. Tie môžu byť kryté z havarijného poistenia tohto vozidla a/alebo z Vašej peňaženky, ak ste zodpovedný za škodu (podľa zákona). Vy sa môžete obrátiť na poisťovňu, aby tú škodu za Vás zaplatila zamestnávateľovi z Vášho poistenia zodpovednosti zamestnanca za škodu spôsobenú zamestnávateľovi.

Je potrebné si vždy prečítať konkrétne poistné podmienky, ktoré máte dohodnuté vo svojom poistení zodpovednosti. Tie definujú, čo je kryté, za akých podmienok a sú v nich uvedené tiež limity krytia v peniazoch. Veľmi dôležité je tiež posudzovať vami uvedenú podmienku v kontexte celých poistných podmienok. Podmienky môžu obsahovať texty, ktoré Vami uvedenú podmienku bližšie určujú alebo ohraničujú. Je možné, že niektoré podmienky sa nevzťahujú na vás vôbec alebo iba za určitých okolností. Tie je potrebné poznať. Je tiež celú vec možné posudzovať zohľadnením povinností zamestnávateľa pri služobných cestách, napríklad či má povinnosť mať vozidlo havarijne poistené (zákon, interné predpisy).

Odpovedal: Miroslav Chovan (18.03.2016)
Späť

Vyberáme z banky.sk