Téma: Zdravotné poistenie
Otázka:

Ktoré ošetrenia u zubára mám bez doplatku, keď mám 61 rokov? Ďakujem.

Ktoré ošetrenia u zubára mám bez doplatku, keď mám 61 rokov? Ďakujem.

--> Odpoveď:
Zoznam výkonov, ktoré sú plne, alebo čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia určuje Opatrenie MZ SR, ktorým sa vydáva Zoznam zdravotníckych výkonov plne uhrádzaných alebo čiastočne uhrádzaných na základe verejného zdravotného poistenia.

Plne hradená je napr. preventívna prehliadka, odstránenie zubného kameňa zubných povlakov, ošetrenie zubného kazu, ktorý obsahuje liečbu zubného kazu a výplň z plastického materiálu – amalgám na bočných zuboch, na predných estetický samopolymerizujúci materiál – biela plomba a základné chirurgické výkony ako napr. extrakcia zuba.

Lekár môže požadovať od poistenca platbu za poskytnutú zdravotnú starostlivosť za tie výkony, ktoré nie sú uhrádzané z verejného zdravotného poistenia. Ceny výkonov, čiastočne hradených so spoluúčasťou, sa môžu líšiť v závislosti od použitých materiálov.

Výkony, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia je lekár povinný uviesť v cenníku. Cenník výkonov musí byť umiestnený  na viditeľnom mieste pričom ošetrujúci lekár by mal o doplatkoch pacienta vopred informovať. 
Odpovedal: Mgr. Petra Balážová (09.03.2016)
Späť

Vyberáme z banky.sk