Téma: Povinné zmluvné poistenie
Otázka:

Počula som, že v zahraniční cenu poistky ovplyvňuje aj farba auta. Prečo?

Odpoveď:

Áno, a našli by ste taký príklad v minulosti aj na Slovensku. Existujú určité psychologické štúdie a tiež aj určité analýzy poistných kmeňov, ktoré ukazujú niektoré spoločné prvky pre skupiny s určitým správaním. Určité skupiny ľudí vykazujú istú podobnosť správania sa, ktorú môžete rozoznať podľa vonkajších znakov, ako napríklad preferencia určitej farby vozidla, jeho značky, pomeru veľkosti a výkonu auta a podobne.

K tým úsmevnejším, ale stále serióznym, patria napríklad skupiny podľa existencie zrkadla na tienidle vodiča, šírky a veľkosti pneumatík, veľkosti výfuku, veľkosti prednej masky vozidla, sily zabudovaných reproduktorov, prítomnosť autosedačky, to, či dal majiteľ autu ľudské meno a iné. Podľa týchto štúdií napríklad červenú farbu vozidla uprednostňujú prevažne ľudia inklinujúci k impulzívnejšiemu správaniu. Veľké pneumatiky a výfuky zas môžu poukazovať na súťaživosť a snahu vyniknúť, ktorá sa môže prejaviť prudkou akceleráciou a brzdením. Ak niekto nazýva svoje auto ľudským menom, má k autu citový vzťah, chráni si ho a jazdí opatrne.

Poisťovňa musí vždy voliť vhodný pomer medzi jednoduchosťou výpočtu a významom parametra z hľadiska posúdenia rizika. V niektorých krajinách môže byť farba auta významná, v iných menej. Je preukázané, že aj to sú parametre, ktoré naznačujú správanie človeka a môžu indikovať spôsob jeho jazdy, a teda riziko vzniku poistnej udalosti. A to sú dôvody, prečo poisťovne posudzujú aj takéto parametre.
Odpovedal: Miroslav Chovan (17.12.2015)
Späť

Vyberáme z banky.sk