Téma: Povinné zmluvné poistenie
Otázka:

Uzatvorila som PZP na ďalší rok a v priebehu  roka chcem auto predať. Vráti mi alikvotnú čiastku poistky poisťovňa späť, keď auto predám? Ak áno - ako to funguje, aké doklady treba predložiť?

Odpoveď:

Áno, vráti. Zánikom povinnosti mať dohodnuté PZP, keďže žiadne auto nevlastníte, resp. nechcete inému platiť jeho poistenie, poistenie PZP zaniká. Zo zákona vyplýva, že poisťovňa je povinná vrátiť poistenie, na ktoré po zániku poistenia nemá nárok, tzv. nespotrebované poistné. Ak ste teda napríklad zaplatili poistné na celý rok a v jeho polovici zanikne poistná zmluva, tak za obdobie od zániku poistenia poisťovňa peniaze vráti.

Výnimkou je príliš malá suma, pri ktorej by bolo neekonomické zasielať ju späť, alebo ak nastala počas poistného obdobia poistná udalosť, alebo ak máte iné záväzky voči poisťovni a tie si poisťovňa má právo uspokojiť z takéhoto poistného, alebo sa s poisťovňou dohodnete, že to poistné sa použije na úhradu poistného z iného poistenia v tej istej poisťovni.

Ak teda chcete zrušiť poistenie po predaji vozidla, stačí poisťovni oznámiť skutočnosť na žiadosti o ukončenie poistenia z dôvodu predaja vozidla a doručiť spolu s tým aj doklad preukazujúci zánik povinnosti mať dohodnuté PZP, najmä osvedčenie o evidencii vozidla, na ktorom je zapísaná zmena alebo doklad o vyradení vozidla z evidencie, pokiaľ bolo iba vyradené. Na uvedených dokladoch je totiž zaznamenané, ku ktorému dňu zmena nastala a k tomu dňu sa zánik poistenia vykoná. Niekedy sa stane, že pôvodný majiteľ pôvodný doklad o evidencii s vyznačenou zmenou nemá a nový majiteľ nie je k dispozícii, potom je možné od polície získať náhradný doklad o vykonanej zmene v evidencii a predložiť ten.

Stretávame sa s tým, že ľudia žiadajú o ukončenie PZP po tom, ako odovzdali auto do autobazáru alebo podpísali kúpnu zmluvu. Neodporúčame v týchto prípadoch poistenie ukončovať, pretože podľa zákona sa povinnosti vzťahujú na držiteľa zapísaného v dokladoch vozidla, jeho majiteľa alebo prevádzkovateľa. Kým teda nie je zmena zapísaná v evidencii, poistenie nerušte.
Odpovedal: Miroslav Chovan (17.12.2015)
Späť

Vyberáme z banky.sk