Téma: Zdravotné poistenie
Otázka:

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ako je to s platením zdravotného poistenia, ak pracujem v zahraničí. Je možné odhlásiť sa ako poistenec na dobu neurčitú? Poprípade je možné, ak prídem v lete na mesiac na Slovensko, zaplatiť si poistné na ten mesiac?

Odpoveď:
V prípade, ak je poistenec verejne zdravotne poistený v cudzine z titulu zárobkovej činnosti, poprípade sa dlhodobo zdržiava v cudzine a súčasne je tam verejne zdravotne poistený, je povinný tieto skutočnosti oznámiť jeho príslušnej zdravotnej poisťovni, ktorá ho odhlási zo systému verejného zdravotného poistenia v SR.

V prípade ošetrenia v SR sa môže poistenec preukázať u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti Európskym preukazom zdravotného poistenia, ktorý mu vydala jeho príslušná zdravotná poisťovňa v cudzine, alebo si môže uzatvoriť v Union poisťovni, a. s. individuálne zdravotné poistenie porovnateľné so zdravotným poistením po dobu jeho pobytu na území SR. Z tohto poistenia má poistený krytú neodkladnú zdravotnú starostlivosť v súvislosti s úrazom alebo ochorením, ktoré mu môžu vzniknúť počas návštevy Slovenska. Po uzavretí poistnej zmluvy dostane poistený preukaz poistenca, ktorým sa preukazuje u lekára. Za ošetrenie ani lieky neplatí, lekár vystavenú faktúru za poskytnutú zdravotnú starostlivosť posiela priamo poisťovni.

Odpovedal: Judita Smatanová (13.07.2015)
Späť

Vyberáme z banky.sk