Platenie do tretieho piliera na PN-ke a materskej môžete prerušiť

Ak sa rozhodnete, môžete si dôchodkové sporenie neskôr doplatiť.  

 
Čitateľka POISTOVNE.sk sa na redakciu obrátila s praktickou otázkou či si musí platiť príspevky na Doplnkové dôchodkové sporenie (3.pilier) aj keď je na PN-ke a plánuje ísť čoskoro na materskú dovolenku. V 3. pilieri si sporí už šiesty rok a na sporenie jej prispieva aj zamestnávateľ. Preto ju zaujímalo jej bude prispievať počas choroby a materskej naďalej aj zamestnávateľ alebo má aj jeho príspevok platiť sama.

Oslovené poisťovne zhodne tvrdia, že doplnkové dôchodkové sporenie (DDS) je dobrovoľne, takže klient môže pokojne prerušiť platenie príspevkov. Výhoda je aj v tom, že poisťovne si neúčtujú žiadne penále z neplatenia príspevkov. „Ak je klient na PN-ke neprispieva mu zamestnávateľ a rovnako má prerušene obdobie aj sporiteľ, ale ak sa rozhodne môže si poistenie neskôr doplatiť, informuje Jana Janičová-Tarčáková, hovorkyňa Axa poisťovne

Zmluva vám pri prerušení platenia nezanikne zostava aktívna a ak sa znova zamestnáte alebo si začnete si znova prispievať zmluva sa obnoví a bude pokračovať ďalej.

„Ak sa rozhodnete o prerušení platenia sporenia váš zamestnávateľ musí o tom informovať vašu doplnkovú dôchodkovú spoločnosť (DDS),“ doplňuje Alena Fábryová, manažérka pre dôchodky ING životnej poisťovne. Pri doplatení príspevkov za vynechané obdobie sa toto obdobie sa bude považovať za obdobie sporenia.

Pozrite si tiež:
Platiť poistné je nutné aj po smrti
Sporitelia kvôli rušeniu garancií menia dôchodkové fondy minimálne 
Sporiť si na dôchodok je zodpovedné

Vyberáme z Poistovne.sk

Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť
Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent
policia-redakcia

Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.

Slovenské cesty o výtlky nemajú núdzu. Aj keď ich každý rok opravia, objavia sa nové. Čo robiť, ak ste na jeden z nich s autom nabehli a odnieslo si to vozidlo? Preplatí vám škodu poisťovňa?
24.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.

Vyberáme z banky.sk