Téma: Poistenie úveru
Otázka:

Má poistenie úveru nejako obmedzené poistné krytie? 

Odpoveď:

Ak klientovi vznikne poistná udalosť, nahlási ju príslušnej poisťovni. Poisťovňa po preskúmaní vyplatí poistné plnenie v zmluvne dohodnutej výške. V Slovenskej sporiteľni je možné získať pri poistení úveru takéto poistné plnenie:
- smrť - jednorazová suma vo výške pohľadávky z úveru ku dňu smrti,
- plná a trvalá invalidita - jednorazová suma vo výške pohľadávky z úveru ku dňu priznania plnej a trvalej invalidity,
- pracovná neschopnosť - mesačná úverová splátka (max. 12 splátok z jednej poistnej udalosti),
- strata zamestnania - mesačná úverová splátka (max. 12 splátok z jednej poistnej udalosti).

Nárok na poistné plnenie v prípade pracovnej neschopnosti vzniká, pokiaľ pracovná neschopnosť trvá nepretržite 60 kalendárnych dní. Prvé poistné plnenie vzniká v mesiaci, v ktorom je klient práceneschopný 60-ty deň. Poistné plnenie z jednej poistnej udalosti - pracovnej neschopnosti môže byť maximálne 12 mesačných úverových splátok. Je potrebné dokladovať trvanie pracovnej neschopnosti každý mesiac.

Pri strate zamestnania poisťovňa vyplatí poistné plnenie, pokiaľ nezamestnanosť trvá nepretržite 60 kalendárnych dní. Prvé poistné plnenie vzniká v mesiaci, v ktorom je klient nepretržite 60-ty deň registrovaný na úrade práce a po uplynutí 90-dňovej čakacej lehoty (čakacia lehota je lehota v stanovenej dĺžke 90 po sebe idúcich dní od začiatku poistenia; v tejto lehote sa strata zamestnania nepovažuje za poistnú udalosť). Poistné plnenie z jednej poistnej udalosti - strata zamestnania môže byť maximálne 12 mesačných úverových splátok. Je potrebné dokladovať trvanie registrácie na úrade práce každý mesiac.

 
Odpovedal: Stanislava Imrichová (10.04.2012)
Späť

Vyberáme z banky.sk