Lymská borelióza a kliešťová encefalitída – príspevok na očkovanie a životné poistenie

Kliešte sú prenášačmi nebezpečných ochorení - lymskej boreliózy a kliešťovej encefalitídy. Ochrániť vás môže vhodný odev, použitie repelentu, očkovanie i životné poistenie.

doctor-approaches-patient

Kliešťová encefalitída

Liek na kliešťovú encefalitídu neexistuje, ale dá sa zaočkovať. Priebeh choroby je zdĺhavý a lekári predpisujú iba lieky na zmierňovanie príznakov. Ideálne je včas myslieť na očkovanie a predísť tak nielen nepríjemnému ochoreniu, ale najmä možným trvalým následkom.

Každá zdravotná poisťovňa prispeje svojim poistencom na očkovanie proti kliešťovej encefalitíde vo výške 50% z hodnoty vakcíny. O tento príspevok je potrebné poisťovňu požiadať a predložiť do poisťovne doklad o zaplatení a lekárom potvrdené tlačivo. Vakcína (3 dávky) vás ochráni tri roky, potom sa treba nechať preočkovať.

Kliešťová encefalitída je akútne vírusové ochorenie a v životnom poistení patrí toto ochorenie medzi kritické choroby. Prebieha v dvoch vlnách, na začiatku pripomína virózu s bolesťami hlavy, so zvýšenou teplotou, nádchou a pokašliavaním. Príznaky po 3 až 5 dňoch ustúpia, no po týždni sa začína druhá fáza, s vysokými teplotami, bolesťami hlavy podobnými migréne, stuhnutím šije.

Lymská borelióza

Proti lymskej borelióze sa nedá zaočkovať, je možné ju liečiť antibiotikami. Lymská borelióza je ochorenie, ktoré postihuje celý organizmus. Má veľa príznakov a postihuje rôzne orgány. Inkubačný čas je niekoľko dní až týždňov. Liečba si vyžaduje dlhodobé podávanie antibiotík.

Mnohé poisťovne v životnom poistení lymskú boreliózu neradia medzi kritické ochorenia. Borelióza je v zozname kritických ochorení napríklad v poisťovni Wuestenrot a NN.

Lymská borelióza má 3 štádiá:
  • pre prvé sú typické kožné zmeny. Koža okolo miesta vpichu sčervená, začervenanie sa šíri do okolia a súčasne centrum bledne. Pridruží sa i zvýšená teplota, únava, bolesti svalov a kĺbov
  • druhé štádium - po týždňoch až mesiacoch - sa môže sa prejaviť postihnutím kože, kĺbov, nervového systému, srdca alebo svalového systému
  • tretie štádium - po niekoľkých mesiacoch až rokoch – sa prejaví najmä postihnutím centrálneho nervového systému, kožnými zmenami, zápalmi kĺbov a očnej rohovky

Vyberáme z Poistovne.sk

8466

Pri predaji nehnuteľnosti nezabudnite zrušiť poistnú zmluvu

Pozrite si, aké doklady treba k žiadosti priložiť a koľko peňazí dostanete späť.
17.05.2024 | redakcia
Čítať viac o Pri predaji nehnuteľnosti nezabudnite zrušiť poistnú zmluvu
making-a-budget-tracking-finances

Poisťovne investujú do sprostredkovateľských spoločností. Prinesie to koniec ich nezávislosti?

Keď poisťovňa majetkovo vstúpi do sprostredkovateľskej spoločnosti, môže to mať pre klientov pozitívny, no i negatívny dopad. Ostanú finanční agenti i naďalej nezávislí, alebo budú preferovať produkty danej poisťovne?
15.05.2024 | redakcia
Čítať viac o Poisťovne investujú do sprostredkovateľských spoločností. Prinesie to koniec ich nezávislosti?
zľava_Todorov-Allianz,Hercog-Škoda

Allianz doplnila firemnú flotilu o viac ako 50 áut značky Škoda

Firemnú flotilu Allianz doplní až 53 nových vozidiel značky Škoda. Do automobilového parku pribudnú modely Škoda Superb tretej generácie, Škoda Octavia a Škoda Fabia. Allianz je partnerom značky Škoda na Slovensku už takmer dve dekády, doteraz využívala viac ako 400 jej vozidiel.
13.05.2024
Čítať viac o Allianz doplnila firemnú flotilu o viac ako 50 áut značky Škoda

Vyberáme z banky.sk