Poistenie elektromobilov

Počet elektrických áut na cestách nepretržite rastie. Tomuto trendu prispôsobujú poisťovne svoje produkty týkajúce sa poistenia automobilov. Poistovne.sk zisťovali, v čom je poistenie elektromobilov špecifické a aké extra služby môžu motoristi očakávať.

hands-grasping-a-steering-wheel
V poisťovni UNIQA k elektromobilom ponúkajú za príplatok asistenčnú službu, ktorá klienta naloží a odtiahne na najbližšie nabíjacie miesto, respektíve do servisu. „Dobitie na mieste je možné, ale je závislé na možnostiach poskytovateľa služby. Z našich skúseností vodiči skôr preferujú naloženie vozidla na odťahovku a vyloženie na mieste nabíjania alebo pri poruche a nehode do servisu,“ vysvetľuje hovorkyňa Beáta Lipšicová. Elektromobil bezplatne odtiahnu v rámci Slovenska a Česka: „Pri nehode či poruche v zahraničí je štandardne odťah k nabíjačke či servisu už v základnom krytí.“

Elektroautomobil je poistený ako celok, vrátane batérie a príslušenstva na nabíjanie, ktoré je súčasťou výbavy. Externá nabíjačka je zas krytá poistením nehnuteľnosti a domácnosti. „V rámci KASKO poistenia berieme vozidlo ako celok a neoddeľujeme v rámci poistenia batérie od vozidla. Ak je súčasťou výbavy nabíjací kábel, je krytý, rovnako i nabíjačka inštalovaná priamo vo vozidle, ak ňou je samozrejme vozidlo vybavené. Wallbox či externá nabíjačka nie je v rámci havarijného poistenia krytá. Ak je však odborne nainštalovaná a má všetky potrebné certifikáty, je krytá v rámci poistenia nehnuteľnosti a domácnosti,“ dodáva Lipšicová.

Cestu si je lepšie vopred naplánovať

Odťah elektromobilu s vybitou batériou k najbližšej nabíjacej stanici alebo miestu, kde je možné elektromobil opätovne nabiť, ponúka v rámcii asistenčných služieb aj poisťovňa Generali. „Aj keď technológie v oblasti elektromobility rýchlo napredujú, stále je dojazd elektrovozidiel obmedzený, obzvlášť v prípade dlhších trás. Je tak povinnosťou vodiča elektromobilu sledovať dojazd elektrobatérie, respektíve v prípade dlhších trás si cestu vopred naplánovať tak, aby bolo možné elektromobil cestou do cieľa dobiť,“ vysvetľuje Katarína Ondra, špecialistka externej a internej komunikácie Generali poisťovne a dodáva, že majiteľom elektromobilov a plug-in hybridov do 3,5 tony ponúkajú možnosť uzatvoriť špeciálne pripoistenie Elektrobalík. „Toto pripoistenie sme vytvorili s ohľadom na postupný vývoj elektromobility na našom trhu a s tým súvisiace rozdielne potreby majiteľov elektrovozidiel. Pripoistenie Elektrobalík kryje poškodenie elektrobatérie až do limitu 20 000 eur následkom bežných rizík krytých v rámci havarijného poistenia a taktiež následkom škôd spôsobených skratom.“ Poistné krytie sa podľa Kataríny Ondra vzťahuje aj na škody na nabíjacej stanici elektromobilu, ktoré vzniknú následkom vandalizmu, skratu či prepätia do limitu 2 000 eur; pripoistenie taktiež preplatí poškodenie nabíjacích káblov následkom skratu, prepätia či pri nesprávnom nabíjaní do 700 eur. „Navyše je hranica v prípade totálnej škody elektromobilu posunutá až na 100 % všeobecnej hodnoty vozidla.“ V prípade, že má majiteľ doma nabíjací panel na elektrické auto, pri jeho poškodení, prípadne káblov, kryje tieto poškodenia pripoistenie Elektobalík, ktoré si môžu majitelia elektromobilov uzavrieť k ich havarijnému pripoisteniu.

Poistenie kryje aj prenajatú autobatériu

V Allianz poisťujú elektromobily štandardne ako ostatné vozidlá, teda havarijne aj PZP, a sú kryté rovnaké riziká v rámci jednotlivých balíkov poistenia, klient teda nepotrebuje nijaké pripoistenie. V prípade vybitia batérie je v rámci asistenčných služieb vozidlo odtiahnuté k najbližšej nabíjacej stanici, kde si ju môže dobiť a pokračovať v ceste.

Poistenie od Allianz kryje v prípade požiaru, explózie, havárie či krádeže jednu z najdrahších častí elektromobilu – vysokonapäťovú batériu. A to aj vtedy, ak si ju motorista prenajíma oddelene od auta. Súčasťou poistného krytia sú aj nabíjacie káble, nabíjačky (wallboxy), adaptéry a ďalšie vybavenie.

Ak má klient doma nainštalované nabíjacie zariadenie, vzťahuje sa na neho poistenie nehnuteľnosti: „Nabíjacie zariadenie na elektromobil vrátane kabeláže, ktoré ma klient namontované vo svojej garáži, je kryté v rámci poistenia nehnuteľnosti na rovnaké riziká, ako je krytá nehnuteľnosť,“ dodáva Helena Kanderková, špecialistka z PR oddelenia poisťovne Allianz.

Vyberáme z Poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk