Najčastejšie škody v domácnosti zapríčinila voda

Viac ako polovicu hlásených škôd na majetku zapríčinila voda. Nejedná sa len o zatečené steny, ale aj skraty elektrických zariadení, ktoré môžu spôsobiť požiar.

woman-works-from-home-on-a-beige-colored-couch
Podľa štatistík, ktoré eviduje spoločnosť Wüstenrot, klienti v prípade škôd v domácnosti nahlasovali predovšetkým poškodenie majetku vodou. Z poistného rizika vodou z vodovodných zariadení bolo zapríčinených až 31 % škodových udalostí.

„Pri poškodených predmetoch v dôsledku vody dochádza často ku skratu elektrických zariadení v domácnosti. Práve skrat elektrospotrebičov patrí do skupiny najviac hlásených poistných udalostí a v posledných štyroch rokoch tvoril viac ako 10 percent škôd,“ uvádza Jana Kuchtová, riaditeľka Úseku underwritingu a likvidácie poisťovne Wüstenrot. Dodáva, že skrat je zároveň jednou z troch najčastejších príčin vzniku požiarov.

Na druhom mieste v rebríčku škôd v domácnosti sa umiestnilo poškodenie elektrických zariadení, čo tvorilo spolu 20 %. Dôvodom bol väčšinou spomínaný skrat. K poškodeniu majetku krádežou došlo v posledných rokoch v 8 % poistných udalostí. Medzi ďalšie príčiny patrilo pôsobenie atmosférických zrážok a spodnej vody, ale aj živly ako krupobitie, víchrice, záplavy, požiare, prepätie alebo iné technické poškodenia.

Pred nadchádzajúcou zimou poisťovne upozorňujú na pravidelné revízie elektriny, komínov a bleskozvodov, aby ľudia predišli vzniku požiarov. Zároveň by ľudia mali byť opatrní pri manipulácii s horľavými predmetmi a otvoreným ohňom. Vzhľadom na nárast cien stavebných materiálov a prác, by si ľudia mali preveriť, či nemajú nehnuteľnosť podpoistenú. Dojednaná nižšia poistná suma by v prípade poistnej udalosti mohla spôsobiť nemalé nepríjemnosti – nepokryla by potrebné náklady na opravu, kúpu alebo výstavbu novej nehnuteľnosti. Poisťovne upozorňujú, že na slovenskom trhu sú nehnuteľnosti do značnej miery podpoistené. V prípade poistnej zmluvy s podhodnotenou poistnou sumou dochádza ku kráteniu poistného plnenia, a to podľa miery podpoistenia.

Vyberáme z Poistovne.sk

woman-sits-in-front-of-computer-talking-on-the-phone

Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?

Ako sa vypláca poistné plnenie zo životného poistenia? Predtým, ako vám ho poisťovňa vyplatí, budete musieť predložiť niekoľko dokladov. Kedy vám vyplatia sumu jednorázovo a kedy dostanete rentu?
05.09.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?
girl-running

Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí

Denne eviduje Allianz v priemere 30 úrazov detí, v septembri a októbri je to v priemere 37 hlásení denne. Drobné poranenia stoja stovky, vážne úrazy či trvalé následky tisíce aj desaťtisíce eur. Za pád z preliezky na školskom dvore vyplatil Allianz 3 450 eur. Záujem o skupinové poistenie škôl každý rok mierne stúpa.
02.09.2024
Čítať viac o Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí
hands-grasping-a-steering-wheel

Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Na čerpacích staniciach ste sa určite stretli s varovnými tabuľami, že pred začatím tankovania treba vypnúť motor. Je to skutočne pravda a nutnosť? Hrozí vám nejaké nebezpečenstvo?
02.09.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Vyberáme z banky.sk