Sú muži lepší šoféri ako ženy?

Rýchlejšie rozhodnutia, či väčšia opatrnosť? Čo najčastejšie pomáha vyhýbať sa dopravným nehodám?

Auto-004
Vo všeobecnosti sa sem-tam môže stať, že sa stretneme s predsudkom, že muži sú lepší vodiči než ženy. Poisťovňa Generali sa na tento predpoklad pozrela z hľadiska štatistík škodovosti oboch pohlaví pri poistení motorových vozidiel. Pri výpočte sa zamerali na vodičov, ktorí počas rokov 2017-2020 spôsobili škodu, teda danú poistnú udalosť priamo zavinili. „Podľa štatistík poisťovne Generali zapríčinili muži v roku 2017 70 % škôd a v roku 2018 68 % škôd zo všetkých nahlásených poistných udalostí z poistenia motorových vozidiel. V posledných dvoch rokoch počet škôd zapríčinených mužmi ešte o niečo vzrástol, a to na 75 %,“ hovorí Anna Gajdárová, manažérka Odboru poistných udalostí motorových vozidiel poisťovne Generali, v ich tlačovej správe. V tej sa ďalej uvádza, že podľa vlastných štatistík tak ženy za volantom spôsobujú výrazne menej škôd ako muži, v priemere zapríčinili menej ako každú tretiu poistnú udalosť z poistenia motorových vozidiel. Dôvodom môže byť to, že ženy sú ako vodičky opatrnejšie, vyhýbajú sa na cestách riskantným situáciám a dôslednejšie dodržiavajú dopravné predpisy. Na druhej strane muži sa dokážu za volantom v kľúčových situáciách rýchlejšie rozhodnúť a majú aj lepšie priestorové videnie, uvádza sa v spomínanej správe.

Pohlavie výšku poistného neovplyvňuje

Čo sa týka sadzby poistného, tá sa určuje nie podľa pohlavia, ale individuálne. Z poisťovne UNIQA nám odpovedali, že štatistiku, či sú lepšími vodičmi ženy alebo muži, si nevedú, a vodičov pri cenotvorbe, teda každého klienta, posudzujú samostatne na základe segmentačných kritérií. Tých spomenuli niekoľko:

- právna forma
- vek
- regionálna príslušnosť
- druh vozidla, jeho využitie
- objem, výkon motora
- celková hmotnosť vozidla
- ...a podobne.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj poisťovňa Generali a Komunálna poisťovňa, že cena PZP poistenia a havarijného poistenia sa určuje takisto na základe segmentácie vodičov a odvíja sa od podobných parametrov, ako v iných poisťovniach. Do úvahy sa berie kategória vozidla, jeho vek a výkon, vek vodiča,región z ktorého pochádza , či bezškodový priebeh.

Platí, že menej rizikový vodič (skúsený vodič z menšieho mesta alebo obce) má priaznivejšie ceny. Najvýhodnejšie ceny poistenia majú samozrejme, bezškodoví vodiči.

Vyberáme z Poistovne.sk

woman-sits-in-front-of-computer-talking-on-the-phone

Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?

Ako sa vypláca poistné plnenie zo životného poistenia? Predtým, ako vám ho poisťovňa vyplatí, budete musieť predložiť niekoľko dokladov. Kedy vám vyplatia sumu jednorázovo a kedy dostanete rentu?
05.09.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?
girl-running

Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí

Denne eviduje Allianz v priemere 30 úrazov detí, v septembri a októbri je to v priemere 37 hlásení denne. Drobné poranenia stoja stovky, vážne úrazy či trvalé následky tisíce aj desaťtisíce eur. Za pád z preliezky na školskom dvore vyplatil Allianz 3 450 eur. Záujem o skupinové poistenie škôl každý rok mierne stúpa.
02.09.2024
Čítať viac o Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí
hands-grasping-a-steering-wheel

Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Na čerpacích staniciach ste sa určite stretli s varovnými tabuľami, že pred začatím tankovania treba vypnúť motor. Je to skutočne pravda a nutnosť? Hrozí vám nejaké nebezpečenstvo?
02.09.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Vyberáme z banky.sk