Korona vs. psychiatrické diagnózy. Ako stúpol ich počet?

Súčasná pandémická situácia neprospieva psychickej rovnováhe. Oslovili sme zdravotné poisťovne s otázkou, či v tomto období zaznamenali nárast zdravotných problémov z pohľadu psychiatrických ochorení.

reading-in-hospital-waiting-room
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už v roku 2020 varovala, že počet ľudí s psychickými ochoreniami stále rastie a napríklad depresia sa stane čoskoro druhou najčastejšou príčinou práceneschopnosti vo svete. Podľa viacerých prieskumov sa aktuálne zvyšujú aj čísla pacientov s diagnózou syndrómu vyhorenia, za čo môže aj pretrvávajúca korona pandémia a s ňou súvisiaci dlhodobý home office.

Zdravotná poisťovňa Union nám poskytla počet vyšetrení u psychiatra počas troch uplynulých rokov. V roku 2018 bol počet vyšetrení u psychiatra 10 002, v roku 2019 to bolo 11 550, čo bol nárast o 15,5%, a v roku 2020 to bolo 14 803, čo bol nárast o 28,1%. „V ostatnom období sme jednoznačne zaznamenali vyšší dopyt po psychiatrických vyšetreniach,“ hovorí ich špecialistka externej komunikácie a hovorkyňa Beata Dupaľová Ksenzsighová. Ďalej vysvetľuje, že v niektorých prípadoch - pri miernejších ťažkostiach - môže postačiť vyšetrenie klinickým psychológom, prípadne je možné kontaktovať linku pomoci. „V prípade, že ide o vážne ohrozenie zdravia pacienta alebo jeho okolia, je nevyhnutné neodkladné vyšetrenie psychiatrom v nemocnici,“ dodáva s tým, že v prípade nejasnosti stavu je vhodné kontaktovať lekára prvého kontaktu, ktorý zhodnotí, aký je potrebný ďalší postup. Všeobecná zdravotná poisťovňa nám poskytla porovnanie novozistených poistencov diagnostikovaných na psychické diagnózy „úzkosť“ v rokoch 2018-2020. „Z neho vyplýva, že kým medzi rokmi 2018 a 2019 sme mali 1,8 % prírastok nových, tak medzi 2019 a 2020 sme mali úbytok 9,5 %,“ vysvetľuje Matej Neumann, hovorca VšZP. Celkový počet poistencov s úzkosťou v roku 2019 sa pohyboval na úrovni 79 298 ľudí. V roku 2020 tento počet klesol na 76 902

tab1

Zdravotná poisťovňa Dôvera poskytla štatistiky, ktoré sa týkajú vyšetrení v psychiatrických ambulanciách v rokoch 2019 a 2020.

Počet vyšetrení v psychiatrických ambulanciách

tab2

Po zrátaní je to za rok 2019: 468 500 vyšetrení a za rok 2020: 487 300 vyšetrení, čo je nárast o 18 800 vyšetrení v psychiatrických ambulanciách.
Najčastejšie diagnózy z odboru psychiatria v roku 2020 boli:
  • zmiešaná úzkostná a depresívna porucha
  • stredne ťažká depresia
  • organická afektívna porucha
  • recidivujúca depresívna porucha
(zdroj: Dôvera)

V roku 2019 bol počet pacientov, ktorým bol v tejto oblasti predpísaný liek 74 600 a v roku 2020 stúpol na 82 500.

Aké vyšetrenie preplatia zdravotné poisťovne

Je napríklad vyšetrenie u psychológa plne hradené zo zdravotného poistenia, alebo len čiastočne? „Rozsah zdravotnej starostlivosti hradenej z verejného zdravotného poistenia definuje zákon 577/2004 a Všeobecná zdravotná poisťovňa postupuje v súlade s týmto zákonom,“ hovorí Neumann. „Hradíme široké spektrum diagnóz u psychiatrov, napríklad demenciu, duševné poruchy, poruchy osobnosti, správania a ďalšie. Z verejného zdravotného poistenia je hradená aj liečba u psychológov, najčastejšie psychodiagnostické vyšetrenia, individuálne alebo skupinové terapie,“ dodáva.

Matej Štepiansky uvádza, že hradia štandardné výkony potrebné na diagnostiku a liečbu ochorenia. „Tieto výkony určuje legislatíva, ktorá je záväzná pre všetky zdravotné poisťovne na Slovensku.“

Podľa Dupaľovej Ksenzsighovej sú výkony psychoterapie hradené z verejného zdravotného poistenia, u psychiatrov aj psychológov. „V rámci telemedicíny preplácame aj výkon „krízová psychoterapeutická intervencia“ – v trvaní minimálne 40 minút,“ dodáva.

Vyberáme z Poistovne.sk

woman-sits-in-front-of-computer-talking-on-the-phone

Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?

Ako sa vypláca poistné plnenie zo životného poistenia? Predtým, ako vám ho poisťovňa vyplatí, budete musieť predložiť niekoľko dokladov. Kedy vám vyplatia sumu jednorázovo a kedy dostanete rentu?
05.09.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?
girl-running

Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí

Denne eviduje Allianz v priemere 30 úrazov detí, v septembri a októbri je to v priemere 37 hlásení denne. Drobné poranenia stoja stovky, vážne úrazy či trvalé následky tisíce aj desaťtisíce eur. Za pád z preliezky na školskom dvore vyplatil Allianz 3 450 eur. Záujem o skupinové poistenie škôl každý rok mierne stúpa.
02.09.2024
Čítať viac o Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí
hands-grasping-a-steering-wheel

Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Na čerpacích staniciach ste sa určite stretli s varovnými tabuľami, že pred začatím tankovania treba vypnúť motor. Je to skutočne pravda a nutnosť? Hrozí vám nejaké nebezpečenstvo?
02.09.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Vyberáme z banky.sk