Skrachoval ďalší internetový obchod s telefónmi

Čo ak ste za tovar zaplatili a neprišiel vám? Máte nejakú šancu dostať sa späť k peniazom? Ponúkame niekoľko rád ako môžete postupovať.

8657
Pred pár dňami média informovali o krachu e-shopu Mobiluj.sk, cez ktorý ľudia nakupovali lacné smartfóny. Už v apríli začali mať zákazníci problémy s dodaním zaplateného tovaru. Po čase internetový obchod poslal zákazníkom email, že firma zodpovedná za objednávky skončila v konkurze. Prípadom sa už zaoberá Slovenská obchodná inšpekcia, tá však nemá kompetenciu vymáhať pre spotrebiteľov náhradu škody. Ponúkame niekoľko rád, ako sa nenechať oklamať a čo robiť, ak ste už podvodníkom nechtiac naleteli.

Na Slovensku aj v zahraničí sa množia prípady, keď e-shopy ponúkajú tovar za veľmi nízke ceny. Často ide o e-shopy, ktoré sa tvária, že predávajú značkový tovar, zobrazujú sa aj na sociálnych sieťach a ľudia ich zdieľajú. To, že išlo o podvod, zistia ľudia až vtedy, ak tovar zaplatia, ten nepríde a e-shop zmizne. Podľa odborníkov na internetovú bezpečnosť môžu podvodníci takto od Vás nielen jednorazovo vylákať peniaze, ale aj zbierať Vaše osobné údaje – teda meno, priezvisko, e-mail a samozrejme aj údaje o platobnej karte, ktorú môžu následne ďalej zneužiť.
 

Nedôveryhodný e-shop sa dá spoznať

Podľa odborníkov sa dá falošný alebo nedôveryhodný e-shop niekedy spoznať už na prvý pohľad: zlá gramatika (nepresný preklad do slovenčiny), neúplné alebo chýbajúce informácie o prevádzkovateľovi obchodu, nereálne nízke ceny ale aj chýbajúce kontaktné údaje či jediný možný spôsob platby kartou.

Ďalším typickým výkričníkom býva chýbajúce šifrovanie komunikácie (httpS na začiatku www adresy), prípadne problémy s elektronickým certifikátom (na ktoré zvyčajne upozorní prehliadač). Žiadny seriózny obchod nebude od svojich zákazníkov požadovať zadanie citlivých údajov prostredníctvom nezabezpečeného kanála,“ upozorňuje Peter Stančík, špecialista na digitálnu bezpečnosť spoločnosti ESET.

Čo ak vám tovar nedorazil?

Čo robiť v prípade, ak natrafíte na nepoctivého obchodníka a objednaný tovar vám jednoducho nepríde? Pokiaľ ste tovar nakúpili cez internet a platili ste platobnou kartou, môžete využiť službu chargeback a máte šancu, že svoje peniaze ešte uvidíte. Dokonca aj vtedy, keď ste nestihli nedodanie tovaru reklamovať. "Áno, v takomto prípade má klient možnosť požiadať svoju banku o sprostredkovanie vrátenia peňazí. Je potrebné, aby si podal žiadosť, pričom banke pomôže akákoľvek dokumentácia, ktorú má k dispozícii. Môže to byť napríklad e-mailová komunikácia, kde je uvedený zakúpený tovar, prípadne predchádzajúca komunikácia s obchodníkom a pod. Banka kupujúceho na základe toho vyšle žiadosť o vrátenie finančných prostriedkov kartovej spoločnosti, ktorá odpíše finančné prostriedky z účtu v banke obchodníka a pripíše ich banke držiteľa účtu. Tá ich následne vráti klientovi spať na účet," vysvetľuje Linda Gáliková z 365.bank.

Samotný chargeback nemusí byť vždy úspešný, preto je dôležitá spolupráca klienta s bankou. Viac sme o nej písali v tomto článku: Čo je to chargeback?

Čo v prípade, ak ste za tovar zaplatili prevodom na účet? Máte vôbec šancu, že svoje peniaze ešte uvidíte? "V zásade je to možné, ale v tomto prípade vrátenie peňazí závisí iba od vôle protistrany. Pokiaľ by išlo o podvodný e-shop, je veľký predpoklad, že klient svoje peniaze späť nedostane," hovorí L. Gáliková.

Vo všeobecnosti treba postupovať tak, že najprv by mal klient požiadať svoju banku o sprostredkovanie vrátenia platby. Táto služba býva spravidla spoplatnená. Banka príjemcu preverí prijatie danej platby a pokiaľ je tento účet ešte otvorený, požiada jeho majiteľa, aby dal súhlas na vrátenie platby. Peniaze však môžu byť vrátené kupujúcemu len v prípade, že predávajúci na to dá súhlas. Pokiaľ bol účet medzičasom už zrušený, banka príjemcu tak nemá technicky odkiaľ vrátiť peniaze, a tak automaticky pošle banke kupujúceho zamietavé stanovisko. "Pokiaľ by išlo o platbu v rámci SR, banka klienta, ktorý požaduje späť vrátenie peňazí, môže vyžiadať od banky protistrany identifikačné údaje o majiteľovi účtu, ktoré poskytne svojmu klientovi. Následne je možné na základe toho začať trestné konanie, avšak tu už banka nevie byť nápomocná a je to v réžii daného klienta," uzatvára L. Gáliková z 365.bank. V tomto prípade sa treba pripraviť na poplatky banke, náklady na advokáta a súdne trovy. Viac sme o tom písali v tomto článku.

Ak ste za tovar zaplatili prostredníctvom služby Paypal, môžete ju požiadať o pomoc. Viac o Paypal sa dočítate tu.

V prípade, že sa stanete obeťou podvodu alebo sa sporíte s e-shopom pre poškodený alebo nedodaný tovar, máte nárok na finančnú a právnu pomoc z poisťovne, pokiaľ máte k poisteniu domácnosti pripoistené aj kybernetické riziká. Takého poistenie ponúka napríklad poisťovňa UNIQA.

Najväčším problémom pri spotrebiteľských sporoch bývajú zahraničné e-shopy, ktoré nepodliehajú kontrole Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI). Kontrolná činnosť SOI sa totiž týka iba podnikateľských subjektov so sídlom na území SR.
 

Výhody a nevýhody jednotlivých spôsobov online nákupu

Spôsob platby Výhody Nevýhody
Platba a odber priamo v obchode - Ak tovar nezodpovedná vašim predstavám, necháte ho v predajni a nemáte s ním ďalšie starosti - Časová náročnosť
- Náklady s dopravou do predajne
Platba na dobierku - Zaužívaný spôsob platby
- Platba oproti dodávke tovaru – nízke riziko nedodania objednaného tovaru
- Rýchle vybavenie – obchod môže tovar zaslať okamžite
- Neposkytujú všetci obchodníci
- Nedá sa použiť pri nákupe zo zahraničného eshopu
- Možný poplatok navyše
- Nutnosť mať hotovosť, v prípade ak kuriér neumožňuje platbu kartou
Faktúra a klasický prevod z účtu cez internetbanking   - Dlhšia doba dodania (ak obchod nemá účet vo vašej banke)
- V prípade nedodania tovaru riziko na strane kupujúceho
Online platba prostredníctvom platobnej brány vašej banky - Rýchle vybavenie – obchod môže tovar zaslať okamžite
- Nižšie riziko nedodania tovaru (aj keď banka v prípade nedodania tovaru peniaze nevráti, e-shop je jej overeným klientom, čo riziko zneužitia znižuje)
- Len pre tuzemské e-shopy, ktoré majú zmluvu s vašou bankou
Platba kartou - Rýchle vybavenie – obchod môže tovar zaslať okamžite
- Ochrana v prípade nedodania tovaru (banka vám vráti peniaze)
- Možná platba kdekoľvek na svete
- Doplnkové služby – poistenie tovaru, vrátenie časti ceny späť na účet, zľava z nákupu u partnerov
- Riziko zneužitia pri platbe na neoverených a rizikových stránkach
Elektronická peňaženka, napr. PayPal - Rýchle vybavenie – obchod môže tovar zaslať okamžite
- Možná platba kdekoľvek na svete
- V prípade nedodania tovaru riziko na strane kupujúceho

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk