Pred dovolenkou si nezabudnite skontrolovať svoju kartu

Platby kartou sú bežnou súčasťou nášho života doma i na dovolenke. Pozor, prinášame vám niekoľko užitočných rád, čo by ste si mali skontrolovať na karte predtým, než si zbalíte kufre.


1. Odporúčame vziať si so sebou 2 karty. Pri platbe v obchode s kreditnou kartou vám banka nebude účtovať žiadne poplatky. Pri výbere z bankomatov ušetríte, ak vyberáte s debetnou kartou.

2. Skontrolujte si platnosť karty.

3. Overte si, či máte dosť peňazí na účte. Pokiaľ sa dostanete do mínusu, budete musieť zaplatiť banke úroky!

4. Nastavte si primeraný denný limit pre výber z bankomatov a platby u obchodníka.

5. Nastavte si SMS notifikácie. Dozviete sa o všetkých transakciách vašou kartou a pomôže vám to odhaliť podozrivé platby.

6. Informujte sa v banke, alebo na webe, aký typ platobných kariet je najviac akceptovaný v krajine do ktorej cestujete. Nainštalujte si aplikáciu, ktorá vám pomôže vyhľadať bankomaty vašej banky v zahraničí. Ušetríte tak na poplatkoch.
7. Do mobilu si uložte telefónne číslo na call centrum banky. Budete ho potrebovať v prípade, keď budete chcieť kartu zablokovať (krádež, strata, podozrenie na zneužitie karty, zhltnutie bankomatom v zahraničí)

8. Svoju platobnú kartu nedávajte deťom. Ak cestujú do zahraničia bez vás (tábor, študijný pobyt), vybavte im v banke kartu s obmedzeným limitom.
9. Ak kreditnú kartu ešte nemáte a chcete o ňu požiadať ešte pred dovolenkou, urobte tak s časovým predstihom. Doba, odkedy požiadate o kreditku až do jej obdržania spolu s PIN kódom, trvá okolo 10 dní.

10. Ak máte kreditnú kartu, informujte sa v banke, či zahŕňa cestovné poistenie a čo všetko je v ňom zahrnuté.

Vyberáme z Poistovne.sk

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť
Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Vyberáme z banky.sk