Čo zvážiť pred výberom povinného zmluvného poistenia

Pred uzatvorením povinného zmluvného poistenia (PZP) by ste si mali zistiť, čo všetko budete potrebovať riešiť z vašej zákonnej poistky a spísať si, na čo chcete auto využívať.


Okrem zodpovednosti za riziko spôsobenia škody by ste sa mali zamerať aj na ďalšie doplnkové služby, ktoré chcete mať v poistke zahrnuté. Zvyčajne sa poisťovne pri PZP odlišujú najmä v týchto službách, pretože cenovo sú si dosť podobné. Milan Janásik, hovorca poisťovne Generali, hovorí „Pred výberom povinného zmluvného poistenia je potrebné sa uistiť, že daný poisťovateľ si plní všetky povinnosti vyplývajúce zo zákona o PZP. Povinné zmluvné poistenie v dnešnej dobe totiž nie je iba o nezavinených škodách, ale aj o benefitoch, ktoré môže klient získať.“

Pri rozhodovaní sa pýtajte najmä na rozsah asistenčných služieb. Malo by vás zaujímať napríklad to, či vám asistencia zabezpečí odtiahnutie vozidla, opravu poruchy či defektu na mieste - a to v rámci ceny základného balíka, alebo si tieto služby budete musieť priplácať.

Dôležitá je aj rýchlosť pomoci, ktorú je vám schopná asistenčná služba zabezpečiť. Genertel napríklad garantuje na Slovensku a v Česku príchod pomoci do 60 minút. Zaujímavú ponuku má pre urýchlenie príchodu pomoci ako jediná na Slovensku poisťovňa Generali – ponúka produkt „SOS Partner“, ktorý pri nehode automaticky posádke zavolá pomoc. Zariadenie obsahuje aj núdzové tlačidlo, ktorým si vie posádka privolať asistenčné služby či lekársku pomoc sama – napríklad v prípade defektu, či zdravotných ťažkostí.

Pred výberom PZP je vhodné si určiť taktiež to, do akého limitu ste schopní platiť poistné. Keďže cena PZP sa môže vyšplhať aj na 200 eur na rok, je to veľký jednorazový výdavok. Niektoré poisťovne vám umožnia platiť poistné aj po čiastkach v polročných, či štvrťročných intervaloch.

Poisťovňa Generali ponúka v rámci PZP okrem nadštandardných limitov poistného krytia (6 mil. eur škody na majetku, 6 mil. eur škody na zdraví) aj jedno zo štyroch vybraných havarijných rizík úplne zadarmo a to pri cene PZP už od 59 eur ročne.



lista_uarp



Územná platnosť


Zaujímať by ste sa mali aj o územnú platnosť vášho poistenia. Ide o to, či vám s nepojazdným vozidlom, náhradným ubytovaním či opravou poisťovňa pomôže nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí a do akej sumy vám opravu uhradia.

Väčšie poisťovne, ktoré majú materské firmy v zahraničí, majú v každej európskej krajine likvidačnú spoločnosť, s ktorou má daná poisťovňa uzatvorenú zmluvu a ktorá sa o vás postará v prípade nehody v zahraničí. Ak narazíte na neznámu poisťovňu, ktorá pôsobí na trhu krátko a ponúka PZP za podozrivo nízke ceny, mali by ste zbystriť pozornosť. Také poisťovne väčšinou garantujú len slabú ochranu a v prípade škody poistné plnenie nevyplatia, alebo sa mu snažia vyhnúť. Nízka cena nie je zárukou kvality služieb.

lista Neprehliadnite

Online alebo na pobočke?


Pri výbere zmluvného poistenia si zvážte aj to, či preferujete robiť veci online alebo máte radi osobný kontakt na pobočke, kde vám pracovník vysvetlí detaily poistenia. Online poisťovne ako Genertel zvýhodňuje cenu poistenia pri elektronickej komunikácii, ale aj iné poisťovne majú zľavy pri uzatvorení poistenia online. Ponúka to napríklad Allianz-Slovenská poisťovňa alebo Union poisťovňa.

Dajte si pozor na pripoistenia


K PZP sa dajú prikúpiť aj rôzne pripoistenia ako napríklad poistenie čelného skla či krádeže. Niektoré poisťovne ponúkajú pripoistenia grátis ako benefit – jednou z nich je napríklad Generali, ktorá vám k PZP pribalí aj jedno z vybraných havarijných rizík (živel, výtlk, úraz, nové diely za staré) úplne zadarmo - väčšinou si však za ne musíte priplatiť.

Zvážte preto, čo naozaj potrebujete a čo je pre vás zbytočné a nenechajte si od poisťovne alebo jej agenta nanútiť zbytočne veľa pripoistení, lebo sa vám môže cena PZP vyšplhať vyššie, ako ste chceli. Zvážte, či je výhodnejšie zakúpiť si rôzne pripoistenia, alebo si kúpiť riadne havarijné poistenie.


Vyberáme z Poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk