Majiteľ „eseročky“ ušetrí na odvodoch

Poistovne.sk zisťovali aký je rozdiel v odvodoch a daniach majiteľa eseročky a živnostníka.








Ak by ste sa chceli vyhnúť plateniu vysokých odvodov do Sociálnej poisťovne, môžete tak urobiť prechodom zo živnosti na „eseročku“. Oba subjekty síce musia platiť odvody, ale sú medzi nimi rozdiely.

Rozdiel je v podmienkach, za akých vzniká povinné poistenie majiteľovi spoločnosti s ručením obmedzeným a živnostníkovi, vo výpočte poistného a tiež v sadzbách poistného.

Živnostník neodpočítava výdavky


U živnostníka sa vznik povinného sociálneho poistenia posudzuje na základe ich príjmov z minulého roka bez odpočítania výdavkov. Ak jeho hrubý príjem za rok 2015 presiahol hranicu 5 148 eur, musí od 1. júla tohto roka platiť sociálne odvody z minimálneho vymeriavacieho základu 429 eur. Manévrovací priestor na zníženie odvodov je v tomto prípade nižší.

SZČO platí vždy poistné vo výške 4,4% z vymeriavacieho základu na nemocenské poistenie, 18% na starobné poistenie, 6% na invalidné poistenie a 4,75% na rezervný fond solidarity. Dokopy teda 33,15 % zo svojho príjmu čo je v prípade minimálnych odvodov 142,2 eur.


lista sp 3
 
 


Majiteľ s.r.o. platí nižšie odvody


Majiteľ „eseročky“ platí poistné v závislosti od toho, či sa považuje za zamestnanca s pravidelným mesačným príjmom, alebo ostane vo firme len ako konateľ.

Ak ste vo firme len konateľ a nebudete poberať odmenu za výkon funkcie, nebudete platiť sociálne odvody. Ak si však vyplatíte podiely na zisku, tie sú už zaťažené zdravotnými odvodmi. Na druhej strane, ako majiteľ „eseročky“ budete musieť počítať s daňovými licenciami a aj s výdavkami na vedenie účtovníctva.

Ušetriť môžete aj vtedy, ak sa vo svojej firme zamestnáte na kratší pracovný úväzok. Vtedy sociálne a zdravotné odvody budete platiť z tejto svojej nízkej mzdy.

Lista Odporucame
 

Výhody živnosti


V rámci živnosti si oproti „eseročke“ z daní budete môcť odpočítať nezdaniteľnú časť na daňovníka. Tá je vo výške 3 803,33 eura ročne. Odpočítať si môžete aj paušálne výdavky až do výšky 5 040 eur ročne. Žiadnu z týchto výhod eseročka nemá. Ak máte reálne výdavky nízke, v eseročke budete musieť zaplatiť vysokú daň a zdravotné odvody z vyplatených podielov na zisku. Preto netreba pozerať len na jednoduché šetrenie odvodov. Navyše ak si nebudete platiť sociálne odvody, môžete mať nižší štátny dôchodok. Na druhej strane, za ušetrené peniaze si môžete platiť súkromné dôchodkové poistenie. Po prerátaní plusov a mínusov by mali úľavy na odvodoch v eseročke prevýšiť úľavy pre živnostníka.

Živnostníci tiež platia nižšiu daň z príjmu ako majitelia eseročky. Živnostník zaplatí 19 %. Firmy musia rátať s daňovým zaťažením 22 %.
 

Plusy a mínusy


Spoločnosť s ručením obmedzeným
+ obmedzené ručenie majetkom
+ neplatenie sociálnych odvodov
+ možnosť výplaty príjmu ako dividendy
- vyššie dane z príjmu a náklady na účtovníctvo
- povinné platenie daňovej licencie

Živnosť
+ rýchle založenie
+ možnosť paušálnych výdavkov
+ uplatnenie daňového bonusu aj nezdaniteľného minima
+ menšie náklady na účtovníctvo
+ nižšia daň
- vyššie odvody
- neobmedzené ručenie majetkom
 

Vyberáme z Poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk