Živnostníci na odvodoch opäť zaplatia viac

Od januára tohto roka opäť štátu odvedieme viac na sociálnom a zdravotnom poistení. Môžu za to niektoré novely zákonov z minulého roka. Zvýšenie sa týka najmä podnikateľov, teda samostatne zárobkovo-činných osôb (SZČO), ale aj tých, ktorí zarábajú viac.





Minimálne sociálne odvody pre živnostníkov od začiatku januára tohto roka stúpli o 4,15 eura zo 142,20 eura na 146,35 eur mesačne – keďže stúpla aj priemerná mzda za rok 2015 na 883 eur, od ktorej sa odvody odvíjajú. Minimálny vymeriavací základ pre SZČO na platenie odvodov sa preto od začiatku januára 2017 zvýšil o 12,5 eur zo 429 na 441,50 eur mesačne. Vyššie minimálne sociálne odvody musíte prvýkrát zaplatiť do 8. februára 2016 – a platba minimálnych odvodov v tomto roku sa vás týka v prípade, že ste v minulom roku zarobili nad 5 148 eur (12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu).


Viac zarobíš, aj zaplatíš

Od začiatku tohto roka vzrástla aj suma maximálneho vymeriavacieho základu z 5-násobku na 7-násobok priemernej mesačnej mzdy, čo je 6 181 eur. Novelou zákona o sociálnom poistení z minulého roka tak dôjde k zvýšeniu maximálneho vymeriavacieho základu živnostníkov a iných SZČO o 1 776 eur. Ročne môžu podnikatelia zaplatiť až o 7 025,04 eura viac, ak budú do Sociálnej poisťovne platiť odvody z maximálneho vymeriavacieho základu. Maximálna suma mesačných odvodov do Sociálnej poisťovne tak stúpne z 1 463,57 eura na 2 048,99 eura.

Ak platíte inú sumu poistného než je minimálne alebo maximálne poistné, tak naďalej platíte rovnako a nič sa pre vás nemení až do júla 2017. Vaša výška poistného sa vám môže zmeniť až podľa vášho daňového priznania za rok 2016 a inú sumu budete platiť od 1. júla tohto roku.

Podobne išli od tohto roku hore aj minimálne zdravotné odvody. Zdravotnej poisťovni zaplatíte od januára o necelé dve eura viac, teda 61,81 eur (v roku 2016 boli minimálne odvody 60,06 eur).

Viac ako dvesto eur do štátnej kasy

Živnostníci tak budú v roku 2017 platiť zdravotné a sociálne poistenie v minimálnej výške spolu 208,16 eur. Ak zarábate okolo 450 eur v hrubom (čím prekročíte ročnú hranicu príjmu 5 148 eur pre platenie poistného do Sociálnej poisťovne), tak vám štát len na odvodoch zhltne skoro polovicu príjmu. A to by ste si mali odkladať aj peniaze na dane.

Tretina príjmov ide na odvody

Vymeriavací základ na platenie zdravotného aj sociálneho poistného si môžete vypočítať nasledovne:
  • k čiastkovému základu dane z príjmu (hrubý príjem mínus náklady) pripočítate zaplatené povinné odvody do Sociálnej aj do zdravotnej poisťovne (dobrovoľné odvody do SP sa nezapočítavajú)
  • vydelíte počtom mesiacov prevádzkovania živnosti
  • výsledok následne vydelíte koeficientom 1,486

Ak sa vám nechce počítať odvody samostatne, môžete využiť na výpočet kalkulačku na webe Sociálnej poisťovne. Z vymeriavacieho základu platí živnostník tieto poistenia:
  • nemocenské poistenie vo výške 4,4%
  • poistné na starobné poistenie 18%
  • poistné na invalidné poistenie bude vo výške 6%
  • poistné do rezervného fondu solidarity ostane tiež na úrovni 4,75%.
  • dobrovoľne si môžete platiť aj poistenie v nezamestnanosti, ktoré je vo výške 2%
Dokopy je to teda 33,15%, prípadne s poistením v nezamestnanosti až 35,15%. To znamená, že štátu zaplatíte viac tretinu príjmu na sociálnych odvodoch. Ak k tomu prirátate 14% zdravotných odvodov tak vám do štátnej kasy odíde skoro polovica príjmu.

Odmietnuť platiť sociálne poistenie s argumentom, že štátny dôchodok nechcete, síce môžete - ale rátajte s tým, že Sociálna poisťovňa od vás bude platby vymáhať. Navyše vám za omeškané platby vyrúbi pokuty z omeškania.

Úľavy až od budúceho roka

Od januára tohto roka si živnostníci môžu odčítať z príjmu paušálne výdavky až 60 % (najviac 20 000 eur) ročne, namiesto doterajších 40% (alebo 5 040 eur). Výhoda je okrem iného aj v tom, že sa nerozpočítavajú mesiace podľa toho, ako dlho ste podnikali. Výhodu tejto zmeny však živnostníci pocítia prvýkrát až v daňovom priznaní za rok 2017, ktoré sa bude podávať v marci 2018.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk