Na návšteve Slovenska zo zahraničia sa poistite

Ak sa Slovák pracujúci v zahraničí vráti domov na dovolenku či návštevu a neplatí si doma zdravotné poistenie, mal by mať cestovné poistenie.





V prípade, že ste si našli prácu v zahraničí a odhlásili ste sa zo zdravotnej poisťovne na Slovensku, mali by ste myslieť na to, že po návrate domov nemáte automaticky zdravotné služby zadarmo. Lekár v nemocnici či na poliklinike vás nemusí ošetriť, lebo nie ste verejne zdravotne poistený. V tomto prípade by ste mali mať cestovné poistenie, ktoré vám pokryje liečebné náklady na Slovensku.

Zdravotné poistenie vám zanikne, ak ste zamestnaný v cudzine a ste tam aj zdravotne poistený - samozrejme len v prípade, že sa doma odhlásite. Ak sa neodhlásite, ste povinný zdravotné poistenie platiť, aj keď ho väčšinu roka nevyužívate. V prípade, že ste poistenie neplatili a neodhlásili ste sa, budete ho musieť spätne doplatiť - nedoplatky vám bude vaša zdravotná poisťovňa určite pripomínať.

Na čo máte nárok v rámci zdravotného poistenia – odborné poradenstvo zdarma


Podľa zákona ste povinný do 8 dní oznámiť zdravotnej poisťovni odhlásenie alebo prihlásenie do verejného zdravotného systému. Na odhlásenie budete potrebovať:
  • fotokópiu pracovnej zmluvy v zahraničí
  • potvrdenie o zdravotnom poistení v cudzine alebo čestné prehlásenie za účelom preukázania zániku verejného zdravotného poistenia na Slovensku
V prípade, že ste sa vrátili z cudziny v priebehu jedného kalendára roka, v ktorom ste odišli, zo zákona ste povinní prihlásiť sa do 8 dní po skončení zamestnania a poistenia v cudzine v tej istej zdravotnej poisťovni, z ktorej ste odišli.
lista Neprehliadnite

Poistite sa ako cudzinec

Ak chodíte na Slovensko často, no nechcete sa opakovane prihlasovať a odhlasovať do zdravotnej poisťovne, zaplaťte si komerčné poistenie. A to buď v niektorej slovenskej poisťovni alebo v zahraničnej. Ak nemáte na Slovensku trvalý pobyt, berú vás poisťovne ako cudzinca.

Zdravotné poistenie pre cudzincov na dlhšie obdobie ponúka viacero poisťovní. Napríklad v Union poisťovni sa takto majú možnosť poistiť aj Slováci s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí sa viac ako 6 mesiacov zdržujú v zahraničí a sú odhlásení z povinného verejného zdravotného poistenia.

Z tohto poistenia máte krytú neodkladnú zdravotnú starostlivosť v súvislosti s úrazom alebo ochorením, ktoré vám môžu vzniknúť počas návštevy Slovensku. Funguje to tak, že dostanete preukaz poistenca, ktorým sa preukazujete u lekára. Za ošetrenie neplatíte. Lekár vystaví faktúru za poskytnutú zdravotnú starostlivosť a pošle ju priamo poisťovni. Poistenie cudzincov ponúkajú tiež poisťovňa AXA , Ergo poisťovňa, ale aj Allianz- Slovenská poisťovňa. Tie sú však určené skôr pre občanov štátov mimo Európskej únie, ktorí nemôžu mať slovenské verejné zdravotné poistenie.

Vyberáme z Poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk