Čo robiť, keď vás na dovolenke okradnú? Postupujte takto.

Ak vás počas dovolenky „prekvapí“ krádež, bezpochyby to nie je nič príjemné – je však dobré byť na takúto možnosť pripravený. Na čo nezabudnúť, ako postupovať a čo všetko vám ešte môže „vytiahnuť“ peniaze z vrecka?



Akékoľvek škody treba nahlásiť poisťovni čo najskôr. „V prípade poistnej udalosti, ktorá vznikne trestným činom, napríklad krádež vlámaním, je potrebná aj policajná správa, to znamená, že ak nám vykradnú hotelovú izbu v dôsledku vlámania, treba nahlásiť krádež hotelu a kópiu hlásenia, respektíve potvrdenky, predložiť poisťovni a taktiež polícii a policajnú správu ako doklad predložiť svojej poisťovni,“ hovorí Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie Allianz - Slovenskej poisťovne.

Ako cestovať do zahraničia správne poistený – pošlite nám svoju otázku


Čo, ak ste po krádeži zostali úplne na mizine? „V prípade, ak sa klient dostane do finančnej núdze, teda príde v zahraničí o všetky peniaze, doklady a podobne, asistenčná služba mu sprostredkuje kontakt medzi ním a jeho bankou, bude nápomocná pri doručení či prevode peňazí, prípadne mu poskytne zálohu a uhradí náklady na prevod. Klientovi musia byť veci ukradnuté buď prekonaním prekážky (napríklad z hotelovej izby) alebo lúpežným prepadnutím (napríklad na ulici),“ vysvetľuje hovorca Generali poisťovne Milan Janásik.


Čo ak sa vám počas letu stratí batožina?

Ak dovolenkárovi, ktorý mal poistenú batožinu, sa batožina počas letu stratí alebo mu ju na letisku poškodia, o udalosti je potrebné spísať záznam priamo na letisku, konkrétne PIR - Property Irregularity Report (pri neskorom vydaní batožiny alebo nedodaní batožiny) alebo DAMAGE report (pri poškodení batožiny),“ hovorí Janásik s tým, že tieto podklady sú potrebné na to, aby si klienti mohli uplatniť nárok na poistné plnenie. „Za stratu či poškodenie batožiny počas letu zodpovedá v zmysle európskych smerníc letecká spoločnosť, ktorá je povinná poskytnúť náhradu za stratu a poškodenie,“ hovorí Kanderková.


Overte si bezpečnosť krajiny, do ktorej chcete ísť

Pri ceste do zahraničia sa vždy treba riadiť pokynmi štátnych orgánov SR a overiť si, či daná krajina nie je na zozname rizikových krajín. „Ak totiž poistený napriek tomu vycestuje do lokality, kde štátne orgány SR odporúčajú zvážiť cestu, respektíve neodporúčajú cestovať, prípadne boli uvedené na zozname rizikových štátov (napr. z dôvodu hroziaceho teroristického útoku alebo epidémie) a vznikne poistná udalosť v dôsledku avizovaného rizika, má poisťovňa právo zamietnuť poistné plnenie,“ vysvetľuje Kanderková.


Aj toto vám môže „odľahčiť“ peňaženku

Obrovské náklady vám hrozia, ak niekomu spôsobíte škodu na zdraví. „Každý rok sa stanú prípady, keď turisti na bicykli niekoho zrazia alebo upchajú záchod plienkami a vytopia hneď niekoľko izieb. Vo vážnych prípadoch vám hrozí, že budete platiť tisícky eur,“ hovorí Viera Mamojková, finančná analytička OVB Allfinanz Slovensko. „Preto sa uistite, že v cestovnom poistení máte zahrnutú aj zodpovednosť. Pozor na poistenie k platobnej karte, ktoré nemusí obsahovať poistenie zodpovednosti, prípade má obmedzené plnenie. Alebo kryje rodinných príslušníkov len vtedy, ak títo cestujú s „majiteľom karty“.

Takisto pozor aj na suveníry.Ak si chcete niečo z dovolenky priniesť a neviete, či môžete, pozrite sa do zoznamu chránených druhov živočíchov a rastlín pod kontrolou dohovoru CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora),“ vysvetľuje Mamojková s tým, že ohrozenými druhmi sú opice, šelmy, papagáje, dravce, jaštery, korytnačky, koraly, ale aj rastliny - najmä kaktusy a orchidey. „Ak vám niečo z toho objavia na letisku colníci, hrozí vám veľký problém,“ dodáva.


Ako sa nedostať na dovolenke do problémov

Podľa Milana Janásika by sme nemali zabudnúť na tieto dôležité veci:
  •  Pred cestou si s predstihom skontrolujte platnosť cestovných dokladov a aj to, či do cieľovej destinácie nepotrebujete víza.
  •  Urobte si kópiu všetkých cestovných a osobných dokladov. Ide najmä o pas, kartičku zdravotného poistenia, kartičku cestovného poistenia, na ktorej je aj číslo na asistenčné služby, prípadne zelenú kartu, ak sa vyberiete na dovolenku autom.
  •  Nezabudnite si zbaliť lieky, ktoré pravidelne užívate. Pribaľte si aj medikamenty na prípadnú hnačku, alergické reakcie či panthenol na upokojenie pokožky po spálení ostrým slnkom.
  •  Ustrážte si povolenú hmotnosť a rozmer batožiny. Pri príručnej batožine nezabudnite na to, že na palube lietadla sú niektoré predmety zakázané - ide napríklad o manikúru, turistické paličky, repliky zbraní, ale aj o príbor či vývrtku.
  • Uzavrite si cestovné poistenie a ak sa dostanete do vážnych problémov, volajte asistenčné služby.
  •  Odložte si všetky lekárske správy a bločky o kúpe liekov. Tie budete po návrate z dovolenky dokladovať poisťovni po nahlásení poistnej udalosti.

Vyberáme z Poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk