Téma: Poistenie nehnuteľnosti
Otázka:

Dobrý deň, ja nie som v týchto veciach odborník, tak Vám len laicky opíšem našu situáciu a poprosím Vás o radu, či sa s tým dá vôbec niečo robiť. Pred tromi rokmi sme žiadali o výrub štyroch obrovských stromov (jedľa a trikrát smrek) spred nášho domu. Vtedy tam stála ešte stará rozostavaná stavba. Bolo nám zamietnuté vyrúbať ich s tým, že pán zo životného prostredia mi rovno povedal, že mu pán starosta volal, aby nám zakázal vyrúbať tieto stromy, lebo sú zdravé a on je veľký ochranca prírody. V súčastnosti žiadame o výrub znova, keďže tam máme postavený úplne nový dom. Treba nám tam kopať prípojky, čo nám znemožňujú korene tých stromov, ich podkopaním môže dôjsť k ohrozeniu domu a elektrického vedenia, takisto v prípade blesku alebo silného vetra spadne strom rovno na náš dom, cez elektrické vedenie, ktoré je medzi stromami a domom... až na strechu. Ak by sa niečo také stalo, preplatí mi poisťovňa škody?

Odpoveď:
V rámci nášho poistenia majetku DOMino Trio majú naši klienti poistené aj prípady, ak im nehnuteľnosť poškodí spadnutý strom.

Z otázky nie je jasné, kto je vlastníkom stromov a teda sa má o ne starať. V princípe ale platí, že poisťovňa má po preplatení škody na nehnuteľnosti, v prípade, ak sa šetrením preukáže, že bezprostrednou príčinou vzniku poistnej udalosti bolo nedostatočné staranie sa o stromy zo strany ich vlastníka, právo žiadať od neho preplatenie vzniknutých škôd.
Odpovedal: Milan Janásik (13.10.2017)
Späť

Vyberáme z banky.sk