Na čo pozor pri poistení domova

Buď akceptujete poistnú sumu, ktorú stanovil poisťovateľ, alebo si poistnú sumu upravíte sám. Pozor však na podpoistenie.







Ak si chcete poistiť domov, v niekoľkých kľúčových oblastiach by ste sa mali vo vlastnom záujme dobre orientovať. Patrí medzi ne napríklad správne stanovenie hodnoty (poistnej sumy) nehnuteľnosti tak, aby ste pri totálnej škode dostali také poistné plnenie, vďaka ktorému si budete môcť zabezpečiť znova stavbu toho istého druhu, rozsahu a kvality. „Poistník má možnosť vybrať si jeden z dvoch spôsobov stanovenia poistnej sumy budovy. Buď akceptuje poistnú sumu, ktorú stanovil poisťovateľ, alebo si poistnú sumu upraví sám,“ vysvetľuje Milan Janásik, hovorca Generali Poisťovne, a. s. Práve v tomto prípade je však podľa neho potrebné dávať pozor na to, aby nedošlo k podpoisteniu. „Je potrebné dať si pozor na to, aby nehnuteľnosť či domácnosť nebola poistená na nižšiu sumu, než je jej skutočná hodnota,“ hovorí Janásik. „V takomto prípade by totiž nemusel klient získať poistné plnenie, ktoré by mu v prípade poistnej udalosti dostatočne pokrylo spôsobené škody.“


d 1

 

Poistnú sumu si stanovujte v reálnej hodnote poistených hnuteľných vecí


V prípade poistenia domácnosti by poistná suma, ktorú si klient stanovuje sám, mala zahŕňať reálnu hodnotu všetkých hnuteľných vecí, ktoré si chce klient poistiť. „Pri poistení nehnuteľnosti výšku poistnej sumy stanovuje poisťovňa, pričom klient si túto sumu môže zvýšiť, alebo naopak znížiť o 20 %, prípadne môže predložiť znalecký posudok k svojej nehnuteľnosti,“ vysvetľuje Helena Kanderková z Odboru firemnej komunikácie Allianz - Slovenskej poisťovne, a. s. Aj ona však dodáva, že najčastejšou chybou, s ktorou sa stretávame pri poistení, je práve dojednanie nízkej poistnej sumy, ktorá nezodpovedá reálnej hodnote vecí. „Pri vzniku poistnej udalosti tak poisťovňa škody preplatí len do výšky stanovenej poistnej sumy a klient si nemôže obnoviť svoju domácnosť v hodnote, ktorú mal pred vznikom poistnej udalosti,“ uzatvára Kanderková.

lista Neprehliadnite

Keď je nehnuteľnosť nepoistiteľná


Nie je možné poistiť nehnuteľnosť, ktorá nemá vydané platné stavebné povolenie, respektíve ide o takzvanú čiernu stavbu. „Ďalej nehnuteľnosť, ktorá je neudržiavaná alebo je v zlom technickom stave, prípadne je na ňu vydané platné rozhodnutie o odstránení stavby (je určená na likvidáciu). Nezvykneme poisťovať drevené chaty, ktoré nie sú pevne spojené so zemou, avšak v niektorých prípadoch je tu možné udeliť výnimku,“ vymenúva Kanderková. „Poisťovňa môže odmietnuť poistenie nehnuteľnosti, ak nehnuteľnosť nie je uvedená do užívania podľa platných právnych predpisov, prípadne je nehnuteľnosť poškodená či neudržiavaná,“ hovorí Janásik. Všetky tieto veci si teda pred požiadaním o poistenie najprv poriadne skontrolujte.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk