Téma: Dôchodkové poistenie a sporenie
Otázka:

Dobrý deň. Mesačne si môžem na dôchodok odkladať cca 300 eur, nechcem však všetky peniaze ukladať na jedno miesto. Kam by ste mi odporučili ukladať a v akom pomere? Ďakujem.
 

Odpoveď:
Ak vám vzniklo prvé dôchodkové poistenie a máte menej ako 35 rokov, odporúčam vám zapojiť sa do 2. piliera uzatvorením zmluvy o starobnom dôchodkovom sporení s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou. Časť odvodov (aktuálne 4 %) vám bude Sociálna poisťovňa poukazovať na váš osobný dôchodkový účet. Časť disponibilných peňažných prostriedkov by som odporučil poukazovať na osobný účet doplnkového dôchodkového sporenia (3. pilier) s možnosťou využiť aj príspevok zamestnávateľa.

Základom, ako sa čo najlepšie zabezpečiť na dôchodok, je zapojiť sa do systému dôchodkového sporenia, a to čo najskôr. Dlhodobým sporením v 2. a 3. pilieri môžu vaše príspevky umiestnené v jednotlivých dôchodkových fondoch investovaním naakumulovať zaujímavý výnos, čo má zásadný vplyv na hodnotu osobného účtu, a tiež výšku pravidelného dôchodku z 2. a 3. piliera. Dôchodkové sporenie v 2. a 3. pilieri je aktuálne podporované aj daňovými úľavami. Keďže sporenie v 2. a 3. pilieri je určené na zabezpečenie príjmu v dôchodkovom veku, aj prístup k dôchodkovým úsporám je obmedzený zákonom a zväčša až pri dovŕšení dôchodkového veku.

Zabezpečiť sa na dôchodok je možné aj s využitím sporiacich produktov, ktoré ponúkajú banky, životné poisťovne a môžete investovať i do podielových fondov v správe správcovských spoločností. Tu však existuje väčšie riziko, že nasporené prostriedky využijete oveľa skôr na iný účel ako zabezpečenie si pravidelného príjmu na dôchodku. Všeobecne platí, že úspory treba diverzifikovať, čiže rozložiť do viacerých oblastí tak, aby ste aj v prípade, že niektorá z nich zlyhá alebo neprinesie očakávaný výnos, neprišli skrátka.
 
Odpovedal: Vladimír Baláž (11.04.2016)
Späť

Vyberáme z banky.sk