Téma: Zdravotné poistenie
Otázka:

Ak sa dám ošetriť u zubára v zahraničí, preplatí mi zdravotná poisťovňa časť nákladov? Aké podmienky na to musím splniť?

Odpoveď:
Pacienti môžu od 1. októbra 2013 vycestovať za zdravotnou starostlivosťou, ktorá je hradená na Slovensku z verejného zdravotného poistenia, do niektorej z členských krajín EÚ. Podmienkou je, že zdravotná starostlivosť je v SR dostupná a je hradená z verejného zdravotného poistenia, pričom musia byť splnené všetky podmienky dané slovenskou legislatívou (napr.: odporučenie na operáciu od lekára-špecialistu a pod., nakoľko úhrada zdravotnej starostlivosti na žiadosť poistenca nie je možná).
Je tiež potrebné upozorniť, že na niektoré zákroky je stále potrebný súhlas zdravotnej poisťovne ešte pred vycestovaním. Ide napríklad o umelé oplodnenie alebo operáciu bedrového kĺbu. Presný zoznam týchto výkonov určuje Vyhláška MZSR č. 341/2013.
Postup pri schvaľovaní cezhraničnej zdravotnej starostlivosti je rovnaký, ako pri schvaľovaní plánovanej zdravotnej starostlivosti v ČŠ EÚ (rovnaké sú aj tlačivá Žiadosť a Kalkulácia). Zdravotná poisťovňa má lehotu 15 pracovných dní na vyjadrenie sa k žiadosti. Po schválení vystaví VšZP poistencovi potvrdenie, že súhlasí s preplatením nákladov vo výške úhrady v SR. Všetky príplatky (napr. za nadštandardné služby, výber operatéra a pod.) znáša poistenec sám, bez možnosti preplatenia.
Pacient uhradí celú sumu za zdravotnú starostlivosť priamo v zahraničí. Následne, po príchode na Slovensko, má 90 dní na podanie žiadosti o refundáciu týchto nákladov a poisťovňa má 90 dní na vybavenie tejto žiadosti.
Upozorňujeme, že zdravotná poisťovňa poistencovi preplatí náklady len do výšky úhrady rovnakej zdravotnej starostlivosti poskytovanej v SR. Rozdiel v tejto sume znáša poistenec sám.
K žiadosti o refundáciu je potrebné doložiť originál dokladu o zaplatení, faktúru s rozpisom výkonov, ale aj lekársku správu (v prípade hospitalizácie s dátumom a časom prijatia a prepustenia z nemocnice). Zdravotná poisťovňa žiadosť spracuje a vybaví do troch mesiacov od prijatia.
Odpovedal: Mgr. Petra Balážová (26.02.2016)
Späť

Vyberáme z banky.sk