Téma: Povinné zmluvné poistenie
Otázka:

 PZP sa vzťahuje iba na Slovensko alebo aj na zahraničie? Čo ak spôsobím nehodu mimo SR?

Odpoveď:
 PZP je poistenie, ktoré sa riadi zákonom č. 381/2001 Z. z. o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla v znení neskorších zmien, za ktorým stoja smernice Európskeho parlamentu a Rady a samozrejme aj poistnou zmluvou a v nej dohodnutými podmienkami. Práve tzv. zelenou kartou sa preukazuje platnosť PZP v štátoch mimo územia SR, ktorých zoznam je na zadnej strane zelenej karty aj s telefónnymi číslami, kam sa v prípade núdze môže vodič v danej krajine obrátiť.

Je však možné, aj keď dnes sa to už bežne nepoužíva, že niektoré poisťovne umožnili poistenie PZP, ktoré má/malo dohodnutú obmedzenú platnosť iba pre územie SR. Vtedy vodič nemá, resp. nemal k dispozícii zelenú kartu, ale iba tzv. bielu kartu platnú iba pre územie SR.

Ak cestujete autom na územie, ktoré nie je uvedené na zadnej strane zelenej karty, musíte si poistenie zodpovednosti zväčša zakúpiť priamo na hraniciach pred vstupom na dané územie. Je dobré si informácie a správny postup overiť ešte pred tým, ako sa na také územie s autom vydáte. Môže sa totiž stať, že na vec neupozornia na hraniciach alebo si auto zabezpečíte až vo vnútri krajiny a vodič sa tak bez potrebného poistenia vystaví obrovskému riziku. Sú krajiny, kde poistenie zodpovednosti prakticky nefunguje a lepší môže byť prenájom auta aj s vodičom.

Ak vodič spôsobí nehodu v zahraničí, je potrebné myslieť na to, že na nehodu sa uplatňuje zákonná úprava toho štátu, v ktorom nehoda vznikla. Všeobecne je lepšie radšej privolať políciu. Vždy sa môže klient obrátiť na svoju poisťovňu alebo na asistenčnú službu, ktorá mu môže poradiť vo veci ďalšieho postupu. Primeranú informáciu môže dostať aj od polície alebo od kancelárie zelenej karty, ktorej kontakt je na zadnej strane zelenej karty. Môže sa stať, že polícia odmietne prísť alebo skutočne ide o drobnú škodu, vtedy sa postupuje rovnako ako na Slovensku, teda vypísaním správy o nehode, ktorá je vo viacerých jazykových verziách. Tu platí všeobecné pravidlo nikdy nepodpisovať, pokiaľ nerozumiete skutočne dobre tomu, čo je v správe napísané a s vecou nie ste stotožnený. Ak sa totiž strany nedohodnú, musí o vinníkovi rozhodnúť polícia. Vždy má vodič možnosť na dokumente v rodnom jazyku uviesť svoje
stanovisko celé, či v skratke, napríklad „pod nátlakom“, „nerozumiem obsahu dokumentu“, „potvrdzujem iba účasť na nehode, nie vinu“ a podobne. Vlastná fotodokumentácia, vlastné pero a svedkovia sú vždy vhodnou pomocou.
Odpovedal: Miroslav Chovan (25.11.2015)
Späť

Vyberáme z banky.sk