Téma: Zdravotné poistenie
Otázka:

Moja dcéra má 7 rokov a má astmu. Lekárka nám doporučila liečenie v horách. Chcela by som sa spýtať, čo prepláca poisťovňa? Ja ako jej matka chcem ísť s ňou. Aké náklady hradí poisťovňa?

Odpoveď:
Nárok na kúpeľnú liečbu majú pacienti s bronchiálnou astmou sústavne odborne liečenou. Kúpeľnú (lepšie povedané klimatickú) liečbu môžu absolvovať raz do roka na základe odporúčania lekára špecialistu – pneumológa (pľúcneho lekára), alergológa, imunológa, u pacientov do 18 rokov aj všeobecného lekára pre deti a dorast na základe nálezu lekára – špecialistu. Ide o kúpeľnú liečbu typu A – t. j. zdravotná starostlivosť je plne hradená z verejného zdravotného poistenia a služby sú čiastočne hradené z verejného poistenia (max. jeden a pol násobok životného minima). V jednom roku môže byť pacient buď v kúpeľnej liečebni alebo v odbornom liečebnom ústave (u detí v kúpeľnej liečebni, alebo v odbornom liečebnom ústave, alebo v ozdravovni).
Union zdravotná poisťovňa má zazmluvnené a pre astmatických pacientov uhrádza potrebnú zdravotnú starostlivosť v ambulanciách, nemocničných zariadeniach, stacionároch, odborných liečebných ústavoch, kúpeľoch a u detí aj v ozdravovniach. Pre deti sú to kúpele – Bardejovské kúpele, Kúpele Horný Smokovec, Kúpele Lučivná, Kúpele Štós.

Deťom schvaľujeme sprievod do dovŕšenia 6 rokov veku, v takom prípade za sprievodcu uhrádzame časť ubytovania.

Pre dospelých sú to napr. Sanatórium Dr. Guhra Tatranská Polianka, Bardejovské kúpele, Kúpele Nimnica, Kúpele Štós, Klimatické kúpele Tatranské Zruby.

Odpovedal: Judita Smatanová (13.07.2015)
Späť

Vyberáme z banky.sk