Téma: Sociálna poisťovňa radí
Otázka:

Ak som zamestnanec, ale popri tom pracujem aj na dohodu, musím si odvádzať sociálne odvody z oboch príjmov? 

Odpoveď:
Ak jeden človek pracuje na riadnu pracovnú zmluvu a súčasne na dohodu, ide o tzv. súbeh poistných vzťahov. Prihlásený v Sociálnej poisťovni musí byť v tomto prípade z oboch poistných vzťahov, má teda dvakrát postavenie zamestnanca,  a z oboch musí platiť poistné on aj jeho zamestnávateľ.  Pri súbehu poistných vzťahov platí však, že súčet vymeriavacích základov (hrubých príjmov) na platenie poistného na sociálne poistenie pre zamestnanca nesmie prevýšiť maximálny vymeriavací základ (v roku 2015 je to suma 4120 €). Ak prevýši, z dohody by v tomto prípade platil len zo sumy rovnajúcej sa rozdielu medzi maximálnym vymeriavacím základom a príjmom v riadnom zamestnaní.
Zamestnávateľ platí ale poistné na sociálne poistenie z každého tohto poistného vzťahu do výšky maximálneho vymeriavacieho základu.  
Ak súčet vymeriavacích základov na platenie poistného neprevyšuje v súčte maximálny vymeriavací základ, tak poistné na sociálne poistenie platia zamestnanec a zamestnávateľ v plnej výške aj z pracovného pomeru aj z dohody. 
Odpovedal: Peter Višváder (27.01.2015)
Späť

Vyberáme z banky.sk