Téma: Sociálna poisťovňa radí
Otázka:

Koľko peňazí dostane z príjmu SZČO ako nemocenské, keď môj príjem mesačne kolíše? 

Odpoveď:
Dávka nemocenské u samostatne zárobkovo činnej osoby nezávisí od jej aktuálneho mesačného príjmu, ale od vymeriavacích základov, z ktorých zaplatila poistné v rozhodujúcom období a na ktoré aktuálny mesačný príjem nevplýva. Nárok na nemocenské jej pritom môže vzniknúť len ak jej nemocenské poistenie trvá alebo sa na ňu vzťahuje ochranná lehota.
Výška nemocenskej dávky sa odvíja od denného vymeriavacieho základu, ktorý sa vypočíta ako súčet vymeriavacích základov dosiahnutých v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia. Výška nemocenskej dávky samostatne zárobkovo činnej osoby je 25% z denného vymeriavacieho základu v období prvých troch dní trvania dočasnej pracovnej neschopnosti a 55% z denného vymeriavacieho základu od štvrtého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti.
V prípade, ak samostatne zárobkovo činná osoba platí poistné na povinné nemocenské poistenie napr. z minimálneho vymeriavacieho základu (zo sumy 393€), nemocenskú dávku dostane od prvého do tretieho dňa dočasnej pracovnej neschopnosti v sume 3,27€ na deň a v období od štvrtého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti do jej skončenia v sume 7,20€ na deň. Spolu dostane živnostník nemocenskú dávku v 30-dňovom mesiaci v sume 204,21€.
 
Odpovedal: Peter Višváder (21.02.2013)
Späť

Vyberáme z banky.sk