Téma: Sociálna poisťovňa radí
Otázka:

Som živnostník a chcel by som zamestnať študenta na dohodu. Musím za neho niečo platiť do sociálnej poisťovne? 

Odpoveď:
Ak zamestnáva SZČO študenta na dohodu, musí ho v Sociálnej poisťovni prihlásiť ako zamestnanca. Pri platení poistného – rovnako ako v predchádzajúcom prípade platí, že je rozhodujúca forma dohody.
Ak ide o dohodu o brigádnickej práci študenta, platí SZČO za študenta len na dôchodkové poistenie (pričom si študent môže uplatniť výnimku do stanovenej výšky príjmu). SZČO je v prípade zamestnávania študenta na dohodu v pozícii zamestnávateľa, a teda platí poistné na starobné poistenie, invalidné, do rezervného fondu solidarity, na úrazové poistenie a garančné poistenie.
Ak študent pracuje na inú formu dohody, platí pri pravidelnom príjme študent ako zamestnanec poistné na nemocenské poistenie (1,4%), starobné poistenie (4%), invalidné poistenie (3%), poistenie v nezamestnanosti (1%). SZČO v pozícii zamestnávateľa platí za neho poistné na nemocenské poistenie (1,4%), na starobné poistenie (14%), invalidné poistenie (3%), do rezervného fondu solidarity (4,75%), poistné na poistenie v nezamestnanosti (1%), na úrazové poistenie (0,8%) a na garančné poistenie (0,25%). Pri nepravidelnom príjme platia zamestnanec aj zamestnávateľ poistné až po ukončení dohody – zamestnanec na starobné a invalidné poistenie, zamestnávateľ na starobné, invalidné, do rezervného fondu solidarity, na úrazové a garančné.
 
Odpovedal: Peter Višváder (20.02.2013)
Späť

Vyberáme z banky.sk