Pri zubnom benefite si nezamieňajte preventívnu prehliadku so vstupnou lekárskou prehliadkou

Zdravotné poisťovne ponúkajú zubné benefity, ktorých čerpanie je podmienené absolvovaním preventívnej prehliadky. Pozor, na akú prehliadku idete.

reading-in-hospital-waiting-room
Na preventívnu prehliadku u všeobecného lekára má človek nárok každé dva roky. Ak je darcom krvi, chodieva na prevenciu každý rok. „Preventívnu prehliadku u svojho všeobecného lekára si však netreba mýliť s prehliadkou pred nástupom do zamestnania či zdravotnými prehliadkami v práci, ktoré poskytuje zamestnávateľ,“ vysvetľuje Kristína Baluchová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne UNION.

Podstatou preventívnej prehliadky u všeobecného lekára je včasné podchytenie ochorení. Preventívna prehliadka zahŕňa skompletizovanie anamnézy, kontrolu stavu očkovania, vyšetrenie krvného tlaku a pulzu, kontrolu hmotnosti a výšky vrátane poradenstva. Tiež sa skontroluje dýchanie fonendoskopom. Dôležité sú laboratórne vyšetrenia – vyšetruje sa moč a krv. Preventívna prehliadka je hradená z prostriedkov verejného zdravotníctva. Účelom zdravotnej prehliadky pred nástupom do zamestnania je posúdiť zdravotnú spôsobilosť zamestnanca na danú prácu. Výsledky lekárskej prehliadky určia, či môže zamestnanec danú prácu vykonávať. Povinne musia absolvovať vstupnú lekársku prehliadku zamestnanci zaradení do 3. a 4. kategórie prác (práce s vysokou a veľmi vysokou mierou rizika) a tí, ktorých zdravotnú spôsobilosť vyžaduje osobitný predpis. Vstupné prehliadky sa riadia Zákonníkom práce a Zákonom o BOZP. Nie sú hradené z verejného zdravotníctva, platí ich zamestnávateľ.

V zdravotnej poisťovni Union sa vstupná prehliadka do zamestnania nepovažuje za preventívnu prehliadku a teda z pohľadu čerpania benefitov nie je zdravotnou poisťovňou akceptovateľná.

Zdravotnú prehliadku v práci ako podmienku na čerpanie benefitov neuzáva ani VšZP: Rozsah preventívnej prehliadky u všeobecného lekára pre dospelých je stanovený zákonom. Pokiaľ je prehliadka realizovaná v rozsahu zákona, VšZP ju uznáva po doložení dokladu, teda nemusí byť nutne vykonaná len u zmluvného všeobecného lekára poistenca. Vstupné pracovné prehliadky však takýto zákonný rozsah nespĺňajú,“ vysvetľuje Mgr. Ivana Linetová z PR oddelenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

V zdravotnej poisťovni Dôvera je to inak: Pre benefity akceptujeme aj PP, ktorú hradí zamestnávateľ. Avšak, táto platí pre možnosť čerpania benefitov len na jeden rok, nie dva ako klasická PP od všeobecného lekára,“ uzatvára Matej Štepiansky, hovorca Dôvery.

Vyberáme z Poistovne.sk

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť
Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Vyberáme z banky.sk