Pohrebné poistenie: Aké má výhody a kde vás poistia

Náklady na pohreb sa dnes vedia vyšplhať do vysokých súm a predstavujú veľkú finančnú záťaž pre pozostalých. Jednou z možností ako sa vysporiadať s finančnými nákladmi je pohrebné poistenie. Kto oň môže požiadať, a aké povinnosti budú mať pozostalí po rozlúčke? Prinášame niekoľko užitočných tipov.

Businessman podpisuje zmluvu-001
Pohrebné poistenie je podľa Marty Cesnakovej, hovorkyne Slovenskej sporiteľne, životné poistenie, ktoré sa dojednáva iba pre prípad smrti poisteného, vyplatenie sumy ide oprávnenej osobe. „Tie slúžia na zabezpečenie prostriedkov na úhradu nákladov spojených s poslednou rozlúčkou. Poistenie pomôže klientovi zabezpečiť svojich blízkych, ktorí v najťažšej životnej situácii nebudú zaťažení nákladmi spojenými s organizáciou poslednej rozlúčky.“

Pohreb, kar, prenájom hrobového miesta či pomník

Viera Puškárová, PR manažérka Komunálnej poisťovne, uvádza, že poistenie pohrebných nákladov Pieta slúži prioritne na pokrytie výdavkov súvisiacich s pohrebom a karom, či úhradu nákladov na prenájom hrobového miesta alebo náhrobný kameň. „Prostriedky možno aj predčasne čerpať, a to v prípadoch: ak dôjde k úmrtiu partnera poistenej osoby, alebo poistenej osobe vznikne nárok na opatrovníka, alebo je umiestnený do zariadenia pre seniorov,“ vysvetľuje ďalej s tým, že toto ich poistenie si môže uzatvoriť každý vo veku od 20 do 70 rokov života, a to bez posudzovania zdravotného stavu poisteného. „V priebehu prvých dvoch rokov sa na poistnú zmluvu uplatňuje čakacia doba, počas ktorej bude v prípade úmrtia poisteného vyplatené oprávnenej osobe zaplatené poistné.“

Ktoré poisťovne ponúkajú pohrebné poistenie

Na trhu je viacero poisťovní, ktoré ponúkajú pohrebné poistenie. Uvádzame niekoľko z nich spolu so základnými parametrami poistenia:
 
  Kooperatíva Komunálna poisťovňa UNIQA
Pohrebné poistenie Silencium Poistenie pohrebných nákladov Pieta Pohrebné poistenie
Vstupný vek 18 - 70 rokov (bežne platené poistné),
18 - 85 rokov (jednorazovo zaplatené poistné)
20 - 70 rokov 18 - 85 rokov
Poistná suma 1 500-10 000 eur 1 000 - 3000 eur do 10 000 eur
Doba platenia poistného 10 rokov bežne platené poistné alebo jednorazovo zaplatené poistné 10 rokov bežne platené poistné 10 rokov bežne platené poistné alebo jednorazovo zaplatené poistné
Partneri Poistenie uzatvoríte aj v Slovenskej sporiteľni   Poistenie uzatvoríte aj v Prvej stavebnej sporiteľni


Poistné vám vypočíta poisťovňa na základe vášho veku, poisnej sumy a na spôsobe, akým sa rozhodnete svoje poistné platiť (mesačne, štvrťročne, ročne, jednorazovo,...). Orientačne, pri poistnej sume 2000 eur, mesačná splátka bude necelých 20 eur.

Poisťovne si zvyčajne uplatňujú 2-ročnú čakaciu dobu. Ak by poistený zomrel počas tejto doby, poisťovňa vyplatí oprávnenej osobe len zaplatené poistné, čiže nie celú sumu, na ktorú bolo poistenie uzatvorené.
Kedy a ako sa oprávnená osoba dostane k peniazom

„V prípade úmrtia poisteného má zmluvne určená oprávnená osoba nárok na poistné plnenie, a to bez dedičského konania,“ vysvetľuje Puškárová. Postup je taký, že oprávnená osoba k žiadosti doloží úmrtný list poisteného spolu s úradne overeným oznámením o jeho úmrtí. „Poistným plnením môže byť aj preplatenie faktúry spoločnosti, ktorá zabezpečí všetky úkony spojené s pohrebom.“ Peniaze vyplatené z pohrebného poistenia sa nezdaňujú.

Výhody pohrebného poistenia

  • Pri uzatvorení pohrebného poistenia sa neskúma zdravotný stav poisteného.
  • Poistné plnenie nevstupuje do dedičského konania.
  • Vyplatené peniaze nepodliehajú zdaneniu.

Vyberáme z Poistovne.sk

Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 
29.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Ako poistiť bicykel

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Vyberáme z banky.sk