Celiatikov pribúda, na potraviny im prispievajú zdravotné poisťovne

Dietetické potraviny pre celiatikov sú z časti hradené z prostriedkov verejného zdravotníctva. Poisťovne celiatikom prispievajú aj v rámci svojich benefitných programov. Porovnali sme ich.

serving-soup
Kým počet ľudí s celiakiou sa každý rok mierne zvyšuje, výdavky na dietetické potraviny rastú násobne. V minulom roku poisťovňa Dôvera evidovala 8 800 poistencov s celiakiou. Za posledných 5 rokov je to nárast o 2000. Náklady na dietetické potraviny, ktoré Dôvera svojim poistencom s bezlepkovou diétou vlani uhradila z verejného zdravotného poistenia, sa však za toto obdobie zdvojnásobili. Vzrástli zo 612-tisíc eur na začiatku sledovaného obdobia na vlaňajších viac ako 1,2 milióna eur.

Dôvodom je aj zavedenie takzvaného limitu spoluúčasti, vďaka ktorému sú niektoré skupiny poistencov oslobodené od roku 2021 od doplatkov v lekárni. Hradí ich za nich zdravotná poisťovňa. „Pacient, ktorému diagnostikovali biopticky celiakiu, má nárok na úhradu bezlepkových dietetických potravín uvedených v Zozname kategorizovaných dietetických potravín. Zoznam zároveň určuje kto, komu a koľko týchto potravín môže predpísať. Stupeň ochorenia pri úhrade liečby nehrá rolu,“ vysvetľuje MUDr. Andrej Čižmár, revízny lekár.

Všeobecná zdravotná poisťovňa v roku 2020 evidovala 19 708 celiatikov.

Ako prispievajú zdravotné poisťovne celiatikom

Dôvera

Dôvera svojim poistencom prispeje na bezlepkové potraviny nad rámec zákonca cez benefit 300+300. Využiť ho môžu rodiny s deťmi do 18 rokov. Poistenci do 18 rokov a obaja ich rodičia majú vďaka nemu nárok na úhradu doplatkov v lekárni až do výšky 300 eur, ktoré sa vzťahujú aj na dietetické potraviny. Štvorčlenná rodina tak môže získať až 1200 eur.

Dôvera ponúka celiatikom navyše 25% zľavu na nákup bezlepkových potravín na www.vitacelia.sk . Zľavu získajú poistenci na základe kupónu, ktorý si môžu vygenerovať na webovej stránke zdravotnej poisťovne a následne uplatniť v e-shope.

VšZP

Štátna poisťovňa svojim poistencom prispeje na bezlepkové potraviny nad rámec zákonca cez Peňaženku zdravia MAXI (skupinový benefit). V Peňaženke zdravia MAXI majú možnosť čerpať bonus do výšky 200 € ročne na doplatky za lieky a dietetické potraviny, ktoré predpísal zmluvný lekár a sú čiastočne hradené na základe verejného zdravotného poistenia deti do dovŕšenia 18 rokov, ich rodičia či zákonní zástupcovia. Ak by ste chceli využiť 200 eurový limit naplno, musia vám prispieť ostatní členovia skupiny. Každý člen skupiny má totiž možnosť v benefitoch vyčerpať len 100 eur.

Union

Union prispeje deťom do 18 rokov na dietetické potraviny v neobmedzenej výške. Tento príspevok sa však nevzťahuje na ich rodičov. Union prispeje svojim poistencom na test potravinovej tolerancie 70 eur, avšak v rámci Slovenska má len 3 zmluvných partnerov - v Brezne, Tvrdošíne a Bratislave. Mnohí si tak na tento benefit nesiahnu.

Nezabudnite na podmienky

Vrátenie doplatkov za dietetické potraviny nad rámec zákona, ktoré poskytujú zdravotné poisťovne svojim poistencom nie je možné čerpať na voľnopredajné potraviny, ktoré si poistenec kúpi bez receptu alebo poukazu. Zároveň nezabudnite, že musíte splniť podmienky poisťovne.
 
  Dôvera VsZP Union zdravotná poisťovňa
Vrátenie doplatkov 300 + 300 eur
pre deti a ich rodičov
200 eur
pre deti a ich rodičov
- benefit je dostupný len v Peňaženke zdravia MAXI
Neobmedzene pre deti do 18 r.
Na rodičov sa doplatok nevzťahuje
Extra zľavy 25% na potraviny na
www.vitacelia.sk
  70 eur na test
 

Celiakia postihuje najmä ženy

Celiakia sa vo svete častejšie vyskytuje u žien ako u mužov. Najväčšiu skupinu žien s problémami s lepkom tvoria vekové kategórie od 30 do 50 rokov.

Liečbu môže pacientom indikovať a predpisovať gastroenterológ, imunológ – alergológ, internista, u detí aj pediater. U dospelých pacientov je potrebné dokázať celiakiu biopticky, u detí postačuje vyšetrenie z krvi. Na liečbu bezlepkovými potravinami majú nárok aj pacienti, ktorí majú diagnostikovanú potravinovú alergiu na pšenicu.

Ak test na celiakiu indikuje lekár - špecialista, je hradený z prostriedkov verejného zdravotníctva. "V prípade záujmu o vyšetrenie zo strany poistencov bez indikácie lekára, takéto vyšetrenia nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Poistenci si ich môžu dať vyšetriť iba tak, že si ich uhradia sami", uzatvára Matej Štepianský, hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera.

Vyberáme z Poistovne.sk

male-doctor-with-stethoscope-and-clipboard

Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Dobrovoľné teda nepovinné očkovania sú už dávno súčasťou zdravotnej starostlivosti. Ide napríklad o očkovanie proti chrípke, žltačke, či kliešťovej encefalitíde. Koľko vám prispeje poisťovňa a ako treba požiadať o zľavu?
02.05.2024
Čítať viac o Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 
29.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Ako poistiť bicykel

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Vyberáme z banky.sk