Celoeurópsky dôchodok (PEPP) už bude dostupný aj na Slovensku

Slováci si už budú môcť sporiť na penziu aj v iných európskych krajinách a priniesť si úspory domov.

senior-using-cell-phone
Na konci marca slovenský parlament schválil zákon o celoeurópskom dôchodkovom produkte (PEPP). Ide o penzijné sporenie podobné nášmu v 3.pilieri. Je dobrovoľné aj s príspevkami zamestnávateľa. Veľa výhod oproti doterajším penzijným fondom tento nový dôchodkový produkt nebude mať. Ministerstvo financií totiž odmietlo viacero návrhov na podporu celoeurópskeho sporenia z rozpočtu. Pôvodne tento produkt mal obsahovať aj vyplácanie dôchodkovej prémie, od nej sa upustilo.

Ako bude fungovať

PEPP je v podstate finančný produkt osobného dôchodkového sporenia, ktorý má pomôcť zabezpečiť doplnkový dôchodkový príjem v starobe. Má slúžiť na to, že keď niekto pracuje v zahraničí jeho sporenie na penziu bude prenositeľné medzi jednotlivými krajín EÚ.

V praxi to znamená, že sporiteľ nemusí mať viacero dôchodkových sporení v rôznych štátoch, ale len jedno. Bude to pre neho prehľadnejšie a ušetrí aj na poplatkoch za viacero účtov. V niektorých krajinách sa dokonca dôchodok nedal preniesť do iného štátu.

Na Slovensku by mal PEPP rozšíriť možnosti výberu sporenia na dôchodok a prinesie konkurenciu. Podľa odborníkov vďaka cezhraničnej prenositeľnosti bude PEPP atraktívnym produktom najmä pre mladých ľudí, ktorí pracujú v zahraničí.

Pri PEPP si bude sporiteľ môcť vybrať aj investičnú stratégiu od najmenej rizikovej (investovanie do štátnych dlhopisov) až po rizikovejšiu investovaním do ETF fondov alebo do akcií.
Tento dôchodkový produkt bude doplnkom k doterajším trom dôchodkovým pilierom. Najviac sa bude podobať 3. pilieru.

Kto ho bude ponúkať

Keďže nariadenie o tomto produkte už platí v celej EÚ od 22.marca, môžu sa teraz rôzne finančne inštitúcie uchádzať o registráciu PEPP u Národnej banky Slovenska. Tá im môže udeliť licenciu na jeho poskytovanie, ak splnia podmienky.
Nálepku "PEPP" môžu dostať aj súčasné investičné sporiace produkty, ktoré splnia podmienky legislatívy.

Človek sporiaci na dôchodok si ho bude môcť kúpiť buď cez finančného sprostredkovateľa alebo priamo v pobočke svojej doplnkovej dôchodkovej spoločnosti (DDS) či v banke, ktorá s ddskami spolupracuje. Ponúkať tento dôchodkový produkt však budú môcť aj poisťovne či obchodníci s cennými papiermi. Mala by takto fungovať vyššia konkurencia, čo by mohlo skresať aj poplatky. Slovenské DDSky, ktoré sme oslovili, ešte nevedia kedy chcú predaj PEPP spustiť, keďže návrh zákona bol schválený len prednedávnom. „Analyzujeme nielen možnosti jeho vytvorenia a poskytovania, ale aj potenciálne prínosy pre rôzne skupiny klientov,“ informuje Daniela Tomášková, hovorkyňa NN poisťovne, ktorá ponúka aj dôchodkové sporenia.

Podobne reagovala aj DDSka Tatra banky. „Nastavenie a parametre PEPP analyzujeme. Zatiaľ ho však neplánujeme ponúkať,“ informuje Simona Miklošovičová, hovorkyňa Tatra banky.

Dôchodkové spoločnosti predpokladajú, že istý záujem o tento dôchodkový produkt bude najmä u ich klientov, ktorí plánujú časť svojej pracovnej kariéry stráviť v inej európskej krajine. „Pre týchto klientov nemusí byť výška podpory na Slovensku rozhodujúca,“ vysvetľuje D. Tomášková.

Naopak pre sporiteľov pracujúcich na Slovensku bez avizovanej štátnej podpory zrejme bude tento produkt menej atraktívny v porovnaní so súčasnými možnosťami sporenia na dôchodok.

Daňové úľavy

Ľudia, ktorí si budú na penziu sporiť cez celoeurópsky osobný dôchodkového produkt, budú mať nárok na rovnaké daňové úľavy ako pri príspevkoch do 3.piliera. To znamená, že od základu dane sa môžu odpočítať ako nezdaniteľná časť najviac do výšky 180 eur za rok.

K zatraktívneniu PEPP by malo prispieť aj skrátenie obdobia vyplácania penzie cez programový výber z 10 na 5 rokov po dosiahnutí penzijného veku.

Do celoeurópskeho dôchodkového sporenia si môže sporiteľ prispievať akoukoľvek sumou bez limitu. Výhoda však je, ak by mu do neho prispieval aj zamestnávateľ. Firmy môžu PEPP ponúkať ako zamestnanecký benefit.

Výhody PEPP

  • Dodatočná forma sporenia na dôchodok
  • Je prenositeľný medzi krajinami EÚ
  • Vhodný pre zamestnancov aj pre živnostníkov
  • Firmy ho môžu ponúkať ako zamestnanecký benefit
  • Príspevky sa môžu odpočítať z daní do výšky 180 eur

Vyberáme z Poistovne.sk

53665

Kooperativa získala menšinový podiel v jednej z maklérskych spoločností

Poisťovňa Kooperativa získala od holandskej skupiny UMD Group 35-percentný podiel vo firme Universal maklérsky dom.
14.03.2024
Čítať viac o Kooperativa získala menšinový podiel v jednej z maklérskych spoločností
hands-grasping-a-steering-wheel

Na čo nezabudnúť pri poistení firemných vozidiel

Väčšina poisťovní zdvihla ceny poistného na vozidlá ako reakciu na rastúce ceny energií, náhradných dielov, servisu, ako aj vyšší počet dopravných nehôd. Oplatí sa vôbec havarijné poistenie alebo pripoistenie vozidiel? Poradíme.
13.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Na čo nezabudnúť pri poistení firemných vozidiel
bankovky3

Skupina Generali v minulom roku rástla

Skupina Generali dosiahla v minulom roku hrubé predpísané poistné 82,5 miliardy eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 5,6 %.
12.03.2024
Čítať viac o Skupina Generali v minulom roku rástla

Vyberáme z banky.sk